A Hungaroring felügyelő bizottságában is ott ül a lecsukott helyettes államtitkár

A Hungaroring felügyelő bizottságában is ott ül a lecsukott helyettes államtitkár

Idén június 10-án alapították azt a Taby-Agro Kft.-t, mely miatt a Központi Nyomozó Ügyészség munkatársai szerdán elvitték Nagy Jánost, az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát – derítette ki az Alfahír.

Korrupció gyanúja miatt vettek őrizetbe egy vezető beosztású minisztériumi tisztségviselőt

Korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt vettek őrizetbe egy vezető beosztású minisztériumi tisztségviselőt - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az MTI-vel szerdán. Keresztes Imre főügyész közleményében azt írta, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség "hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette" és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

A KNYF szerdai tájékoztatása szerint Nagy azt ajánlotta, hogy hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A vállalkozó a hivatali befolyás érvényesítésével elnyerni tervezett több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek. A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte.

A 39 éves, Heves megyei illetőségű Nagy Jánosnak nem sokáig volt közvetlenül tulajdonában a 3 milliós törzstőkéjű Taby-Agro Kft. 150 ezres üzletrésze, azt július 6-án „átruházta” az etyeki Iustum Consulting Kft.-re. A szépséghiba az ügyletben az, hogy ez utóbbi céget is ő alapította egy társával 2018 elején, ebben pedig 50 százalékos tulajdoni résszel bír. A Iustum Consulting 2018-ban 79, 2019-ben pedig 252 milliós forgalmat bonyolított le. Osztalékot egyik évben sem vettek ki a 45, illetve 145 milliós adózott eredményből – olvasható ki az éves beszámolókból.

Az üzletrész-átruházással egy időben megemelték a Taby-Agro törzstőkéjét is 50 millióra,

amiben Nagy János Iustrum Consultingjának már 10 százaléknyi részesedése lett

– derül ki a Cégbírósághoz leadott taggyűlési jegyzőkönyvből.

Az Opten céginformációs rendszere szerint Nagy még egy családi mérnökirodában érdekelt, illetve 2019 szeptembere óta

a Hungaroring Sport Zrt. hattagú felügyelő bizottságának is tagja,

amiért havi 150 ezer forint tiszteletdíj illeti meg.