Leszavazták a kormánypártok a pedagógushiány megszüntetését célzó javaslatokat

Leszavazták a kormánypártok a pedagógushiány megszüntetését célzó javaslatokat

Leszavazták a kormánypártok az ellenzék azon határozati javaslatát, amely a pedagógushiány megszüntetésére kívánt megoldásokat felajánlani. A kormánypárti képviselők az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén egyöntetűen leszavazták a javaslatot.

A javaslat szerint elsőként 

  • legyen kidolgozva egy cselekvési terv a pedagógushiány megszüntetésére, s ezzel párhuzamosan szülessen egy terv a béremelésre vonatkozóan is.
  • vezessék be a közszolgálati ösztöndíj formájára, a pedagógus ösztöndíjat, ezzel elérhetővé válna, hogy a pedagógusképzés ne számítson bele a hallgató állami ösztöndíjas helyébe, ezzel elősegítve annak a lehetőségét, hogy bárki átképezhesse magát térítés nélkül a tanulmányai végén vagy közben.

A javaslat kidolgozója, Ander Balázs az Alfahírnek elmondta, hogy egy ketyegő nyugdíjbomba fenyegeti a pedagógus szakmát. Az 50 év feletti tanárok aránya vészesen emelkedett az elmúlt években, miközben évről-évre egyre kevesebben választják a pedagógusképzést. Arról nem is beszélve, hogy a végzett hallgatók több mint 30 százaléka végül más pályát választ, mivel érthető módon nem túl vonzó számára a havi 140 ezer forintos fizetés. 

Az MTA felmérése szerint az 50-59 éves tanárok aránya 27-ről 35 százalékra nőtt, a 60 évesnél idősebb pedagógusoké pedig 2-ről 9 százalékra. A 30 évesnél fiatalabb tanárok aránya viszont szignifikánsan csökkent, 9-ről 6 százalékra. Ugyanígy csökkent a 30-39 éves korcsoport aránya is a tanárok körében, 27 százalékról 18-ra. Az állami intézményeket tekintve dolgoznak a legkisebb arányban fiatal, 20-29 éves és 30-39 éves pedagógusok. 

Az Eurydice jelentése is megerősítette a tanári pálya magas átlagéletkorát. 2017-ben 41% volt az 50 év feletti tanárok aránya, míg a 30 év alattiaké csak 6%. A hiány jelenleg a szegényebb, hátrányos helyzetű térségekben, a természettudományos tárgyakban és az idegen nyelvek területén, valamint a szakképzésben a legégetőbb.

A Jobbik politikusa, Ander Balázs szerint régi probléma, hogy a kormány fél szembenézni a problémával. Úgy véli, annak okán, hogy tíz éven keresztül nem tett semmit a kormányzat, még nagyobb gonddá vált a pedagógushiány.

"Költséges, de a nemzet számára rendkívül égető problémával állunk szemben. Az oktatásnak elsődleges prioritásnak kéne lennie, hiszen egyértelmű adatk támasztják alá, hogy ahol az oktatási rendszer kiemelkedő, ott a gazdasági mutatók is kimagaslóak."

A bizottság kormánypárti képviselői elsődlegesen azzal érveltek, hogy más prioritások akadnak a járványhelyzetben. Igaz, a tavalyi évben is hasonló kifogások akadtak, így sajnos továbbra is ketyeg a demográfiai bomba, amely az idő haladtával egyre inkább kezelhetetlenné válhat.