Jobbik: Orbán lehülyézte saját magát?

Jobbik: Orbán lehülyézte saját magát?

"Röviden össze lehet foglalni, hogy miért nem lehet sikerként, pláne nem győzelemként elkönyvelni Orbán aktuális kamu-szabadságharcát. Ennek alapja, hogy Orbán Viktor a múlt heti Kossuth rádiós interjújában még azt mondta, hogy az a megoldás, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentett be, nem fog menni: 'A magyarok nem hülyék, nem most jöttünk le a falvédőről' – fogalmazta meg tántoríthatatlan álláspontját a kormányfő"

- reagált a Jobbik Brüsszel és Orbán közti újabb (várható) kiegyezésre.

Az Orbán-rendszer lopni fog, a német multik gazdagodni, a magyar emberek pedig éhbérért fognak dolgozni

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője Facebook-oldalán reagált arra a hírre, miszerint Orbán Viktor eláll az uniós költségvetés vétójától, cserébe a jogállamisági mechanizmus úgymond befagyasztja Brüsszel, és ha lesz is szankció, az csak a 2022-es választásokat követően éri utol az aktuális magyar kormányzatot. Ugyanakkor az eurómilliárdok viszont addig is érkeznek hazánkba, fenntartva a NER-t.

A párt ezután felidézi, mi is volt akkor Orbán Viktor álláspontja és az elutasítandó uniós javaslat.

„Magyarország álláspontja világos, az uniós segélyalapról le kell választani a plusz jogszabályt, a jogállamisági mechanizmust. Mi azt javasoltuk a németeknek, hogy az EU-költségvetési részt el kell fogadni, míg a jogállamisági rendeletről később kell megállapodni. A lengyelekkel pedig arról állapodtunk meg, hogy közös megoldást fogunk elfogadni. Egy külön kiegészítést nem fogunk elfogadni”

- idézik a kormányfőt.

Azonban ma már nagyon úgy tűnik, hogy mégiscsak menni fog, ugyanis pont ez történik, Orbán elfogadta az Európai Unió feltételeit - értékelik a helyzetet. Nyilatkozatából az is kiderül, hogy Orbán azt akarta elérni, hogy külön szavazzanak a hétéves költségvetésről, a helyreállítási alapról, valamint a jogállamisági mechanizmusról. Nos, jelen állás szerint ezeket együtt fogják megszavazni. Michael Roth német külügyminiszter ugyanis kijelentette, hogy „nem lehet különválasztani a hétéves költségvetést, a helyreállítási alapot és a jogállamisággal kapcsolatos mechanizmust, ezért egyszerre kell szavazni róla”. Tehát Orbán ezen kikötése megsemmisült - emlékeztetett a Jobbik.

Orbán korábban azt a merev álláspontot képviselte, hogy tolják el kvázi az egészet, Magyarország nem fogad el holmi „függeléket” vagy „tacepao”-t. Nos, nagyon úgy tűnik, hogy át fog menni, és az itthon győztest játszó Orbán is aláírja majd a megállapodást.

De akkor milyen követeléseket tudott érvényesíteni Orbán, amit a kormánypárti hatalmas győzelemként hirdet?

- teszi fel a kérdést a Jobbik, majd meg is válaszolják:

"Orbán hatalmas győzelme, hogy meg lehet támadni az Európai Bíróságnál. Nos, az a hírünk, hogy eddig is meg lehetett… A másik, hogy szó sincs migránsokról. Nos, fontos elmondani, hogy eddig sem volt szó semmilyen migránsokról a megállapodásban. Szóval az utcai harcos Orbán kvázi mindent elfogadott, amire azt mondta, hogy nem fogja! Kérdés: akkor ki a hülye, és ki jött le most a falvédőről?"