Húsz év után ismét látható lesz az egykori betlehemi csillag jelensége

égbolt
Illusztráció
pixabay.com

Már nem kell sokat aludnunk ahhoz, hogy feltűnő égi jelenségnek lehessünk szemtanúi, hiszen a Jupiter és a Szaturnusz napokon belül olyan rendkívül közel lesz egymáshoz – mindössze 6 ívpercre –, hogy egy rosszabb szemű ember egy fénylő pontnak láthatja őket, mondta az InfoRádióban Boldog Ádám csillagász.

Megjegyezte, a Krisztus születését megelőző héten, amikor szintén együttállás volt, picit távolabb foglalt egymástól helyet a két óriásbolygó, ezúttal tehát még látványosabb lehet a betlehemi csillag jelensége.

A két bolygó együttállására 20 évente kerül sor, a távolság azonban mindig egy kicsit más, hiszen míg a Szaturnusznak nagyjából 30 éves a keringési periódusa a Nap körül, addig a Jupiternek körülbelül 11 esztendő. Amikor utóbbi látszólag leelőzi az égbolton a Szaturnuszt, akkor látható, milyen közel is kerülnek egymáshoz.

A mostanihoz hasonló közelségre – jegyezte meg Boldog – legutóbb több száz éve került sor, legközelebb pedig csak 2080-ban számítható. S bár a két óriásbolygó december 21-én lesz egymáshoz képest a legközelebb, már most is érdemes szabad szemmel figyelni a jelenséget.