Fazekas Sándor azt állítja, nem tudott semmit Nagy János korrupciós ügyéről

Fazekas Sándor azt állítja, nem tudott semmit Nagy János korrupciós ügyéről

Magyar Zoltán, a Jobbik felszólalója napirend előtt arra mutatott rá, hogy szerinte az elmúlt napok, hetek, nem a Fidesz napjai voltak. Felidézte Nagy János azóta menesztett helyettes-államtitkár korrupciós ügyét. Mint mondta az államtitkárt hivatali visszaéléssel, korrupcióval gyanúsítottak, amikor bilincsbe verve vitték el a rendőrök. 

Ez év július 10-én bejegyzett kft-nek Nagy János felajánlotta, hogy 830 millió forintot közpénzt szerez és segít a termőföld vásárlásban is. Cserébe 5 százalék tulajdonrészt kért a cégből, amit aztán tőkeemeléssel, mindjárt 10 százalékra tudott növelni. De más fideszes politikusok is érintettek ebben a történetben, Törökszentmiklóstól a Belvárosig bezárólag, sőt a Hungarolit felügyelőbizottságának is tagja volt az államtitkár, akit ugyan töröltek a tagok közül, de most is kapja a tiszteletdíját

- sorolta a tényeket Magyar Zoltán. 

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint joggal várható el, hogy ami nem befolyásolja a nyomozást arról be kell számolnia az agrártárcának.

Indult-e a minisztériumban belső vizsgálat? Ön államtitkár úr elképzelőnek tartja-e, hogy egy ilyen horderejű korrupciós ügyet, a felettesek tudta nélkül végre lehetett-e hajtani és egyáltalán tudott-e erről az ügyről

- kérdezte Magyar Zoltán, aki szerint a kormány szembe megy az "Ángyáni" agrárpolitikával, ami a nagybirtok rendszer helyett a kis agrárvállalkozásokat helyezné előtérbe. A Jobbik képviselője azzal zárt, hogy szerinte Nagy János korrupciós ügye nem kivételes eset, mert szerinte ez a napi kormányzati rutin része. Nemcsak az agrártárcánál, hanem a teljes kormányzati munkát figyelembe véve ezt lehet megállapítani.

Válaszában Farkas Sándor agrárállamtitkár visszautasította az általánosítást. A Nagy János korrupciós ügyéről mint fogalmazott, nem adhat bővebb tájékoztatást a nyomozás érdekei miatt, de jelezte, a korrupciós tevékenységről zéró tolerancia van érvényben.

Az ügyről mi is megdöbbenéssel értesültünk a minisztériumban. A minisztérium minden segítséget megad a nyomozás során

- jelentette ki Farkas Sándor.

Az államtitkár szerint a rendkívül nehéz 2020-as évben a magyar agrárium továbbra is jól teljesített.

Ezt megkérdőjelezni, nem akarok jelzőket mondani, de szerintem ostobaság

- zárta válaszát Farkas Sándor államtitkár.

A Nagy Jánossal kapcsolatos legfrissebb információinkat itt olvashatja:

Két nappal őrizetbe vétele után eladta jól menő cégét a korrupcióval vádolt helyettes államtitkár

December 4-i keltezéssel, azaz két nappal azt követően, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) korrupció gyanújával őrizetbe vette Nagy Jánost, az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, a politikus eladta a Iustum Consulting Kft.-ben levő, 50 százaléknyi üzletrészét üzlettársának - derül ki a Cégbírósághoz beküldött dokumentumból.