A Szerencsejáték Zrt. 1,9 milliárd forinttal tömte ki a NER-közeli üzletembereket és szervezeteket az elmúlt öt évben

A Szerencsejáték Zrt. 1,9 milliárd forinttal tömte ki a NER-közeli üzletembereket és szervezeteket az elmúlt öt évben

Mint arról korábban beszámoltunk, az állami lottócég nem fukarkodik, ha a kormánybarát szervezetek támogatásáról van szó. Rogán Antal propagandaminiszter egykori felesége, Rogán Cecília például tavaly 210 millió forint szponzorpénzt kapott a Szerencsejáték Zrt.-től.

Koronavírus ide, gazdasági visszaesés oda, Rogán Cecília tavaly 210 millió forint szponzorpénzt kapott, Sarka Katával közös cége pedig 61 százalékos profitrátát produkált

Mint arról az elmúlt napokban több cikkünkben is beszámoltunk, Rogán Antal propagandaminiszter egykori felesége, Rogán Cecília igencsak nagyot ment üzletileg tavaly, legalábbis erről tanúskodik, hogy noha a Sarka Katával közös cége, a Nakama & Partners "mindössze" 24 milliós nyereséget produkált, a tulajdonosok mégis 160 millió forint osztalékot fizettek ki maguknak.

A hvg.hu friss cikkében azt írja, mintegy 8 milliárd forintot osztott szét az elmúlt öt évben az állami Szerencsejáték Zrt. leányvállalata. A lap szerint

a „Szerencsejáték Service a támogatásra ítélt cégeknek, a havonta közzétett lista összesítéséből kiderült, a pénz csaknem negyede, 1,9 milliárd forint Fidesz-közeli szervezetekhez, NER-üzletemberekhez köthető alapítványokhoz, illetve kormánykedvenc zenészekhez, művészekhez vándorolt.”

Gyűjtésük szerint például az állami cég nemcsak a Rogán Cecília Fitbalance sportrendezvényét támogatta, de Rogán Antal és köre is jól járt, mivel összesen majdnem 600 milliós támogatásban részesültek.

A hvg cikkéből kiderült, 

a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum mögött álló közalapítvány 170 milliót kapott az elmúlt öt évben, de az Orbán Viktor miniszterelnök mögött felsejlő Szövetség a Nemzetért Alapítvány számlájára is érkezett 160 millió forint.

Vannak azonban még érdekességek a támogatott cégek listájában, íme néhány csemege:

  • 79 millió forint a külügyminiszter testvéréhez, Szijjártó Saroltához köthető Truck Race Kft.-hez vándorolt,
  • 48 milliót toltak bele a felcsúti dollármilliomos Mészáros Lőrinc borászati vállalkozásába,
  • 30 millióval segítették a Századvég Politikai Iskola alapítvány munkáját,
  • 20 millió forint jutott a Garancsi István-féle Magyar Természetjáró Szövetségnek,
  • emellett szintén 20-20 milliót kapott a Hegedűs Zsuzsa-féle Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány, illetve a Novák Katalin elnökölte Nők Magyarországért Klub is.