A Mohácsi Kórház kiszervezte cégeknek az elhunytak tárolását, amit a hozzátartozók fizettek meg

A Mohácsi Kórház kiszervezte cégeknek az elhunytak tárolását, amit a hozzátartozók fizettek meg

Karácsony környékén a koronavírus-járvány miatt a Mohácsi Kórházban olyannyira megugrott a halálozások száma, hogy az intézmény már nem tudta tárolni a holttesteket, ezért három helyi temetkezési vállalkozó cég segítségét kérte a testek elszállításában és hűtésében. Több szerettét elvesztő hozzátartozó azonban arról számolt be, hogy hiába bíztak meg egy általuk kiválasztott vállalatot a holttestek elszállításával és a kegyeleti ügyek további intézésével, meglepődve értesültek róla, hogy még a megbízás előtt az elhunytat elszállította egy másik vállalkozás, kiknek szolgáltatását nem kívánták igénybe venni.

Mint kiderült, a kórház arról sem értesítette őket, hogy az elhunytakat elszállították, ezt követően pedig a vállalkozók a szolgáltatás díját kiszámlázták a családtagoknak. Az Alfahírhez eljuttatott számlák szerint ez az összeg 12 700 Ft-tól egészen 50 ezer forintig terjedt.

Akik voltak olyan szerencsések, hogy pont azt a vállalkozót bízták meg a temetéssel aki éppen a „soros” szállító volt aznap, azok csak egy szállítási díjat fizettek, míg akik nem, kétszer fizettek ezért, mivel nem értesítették őket, hogy az elhunyt szerettüket már elszállíttatták.

Az egyik kórház által megbízott cég vezetőjét kérdezve megtudtuk, hogy a 22 ezer forintos szállítási költség magába foglalta a fertőtlenítőszert, a gumikesztyűt illetve a lepedőt, ami a szállításhoz szükséges, majd kiemelte, hogy

ez egy átmeneti helyzet volt öt héten keresztül, ugyanis hirtelen megnőtt az elhunytak száma, így nem volt elég befogadóképessége a kórháznak, de egy kis csúszással azóta már elkészült az új hűtőház, így a szerződéseknek sincs már létjogosultsága.

A helyi közéleti egyesület, a VAN (Változást Akarók Nemzedéke) is értesült a történésekről, Göb Judit, egyéni választókerületi jelöltje, temetkezési tanácsadó lapunknak elmondta, hogy ezen felül több érdekesség is felmerült az elszállítások kapcsán:

a temetkezési szolgáltatás onnantól veszi kezdetét, hogy a megrendelő aláír egy megbízást. Ebben az esetben nem a hozzátartozók bízták meg a cégeket, a számlákat mégis nekik kellett megfizetniük.

Göb hozzátette, hogy a temetkezési törvények szerint a halottvizsgálati bizonyítvány kiállítását követő egy napig az elhunyt tárolása a kórház költsége lenne, majd ezt követően válik a hozzátartozó kiadásává. Vagyis az eltemettetésre kötelezettnek a dokumentum kiállításától és nem pedig a kézhezvételétől keletkezik költsége, hiszen a halottvizsgálati bizonyítvány kézhezvételétől számított nyolc napig van szállításra vonatkozó rendelkezési joga. Ezt követően az önkormányzat jogosult eljárni, mint temettető, köztemetés formájában. Ha a megadott határidőn belül a hozzátartozó nem rendelkezik, akkor lehet elszállítani az elhunytat, de akkor is szabott ára van a temetkezési szolgáltatóhoz való szállításnak. De ez még mindig nem temetkezési szolgáltatás. Temetkezési szolgáltatás külön szerződéssel keletkezik vagy a hozzátartozó vagy az önkormányzat között.

A nyolc napot követően a kórháznak joga és kötelessége felvenni a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, majd az elhunytat elszállíttatni. Addig viszont, amíg erre nem történik megbízási aláírás a hozzátartozó részéről, minden egyes forint a kórházat terheli

- tette hozzá.

A számlákat áttekintve az is szemet szúr, hogy a kórház bár a hűtési kapacitásuk túlterheltsége miatt bízta külsős cégekre az elhunytak szállítását és tárolását, a hozzátartozók által megfizettetett költségek között nem szerepel hűtésre vonatkozó tétel.

Telefonon próbáltuk elérni a Mohácsi Kórház igazgatóját, Dr. Csizmadia Csabát, a város alpolgármesterét, hogy megtudjuk

  • valóban a koronavírus-járvány következtében hirtelen megugrott halálozások miatt volt szükség az elhunytak elszállítására?
  • Abban az esetben ha igen, akkor hogy fordulhatott elő, hogy egyes hozzátartozókat erről nem értesítették időben?
  • A felmerülő költségeket nem a kórháznak kellett volna megfizetnie?
  • Törvényesen jártak el ezekben az esetekben?

Cikkünk megjelenéséig Csizmadia Csabát nem tudtuk elérni - amint sikerült az igazgatóval beszélni természetesen frissítjük az anyagot -. Schwarcz-Kiefer Patrik, Baranya megyei jobbikos önkormányzati képviselő szerint is érthető a hozzátartozók felháborodása, ahogy fogalmaz, 

ha ezek a hírek igazak, jogosan vár mindenki magyarázatot Dr. Csizmadia Csabától! Válság közepén ilyen plusz terheket róni a hozzátartozókra ugyanis több mint arcpirító.

FRISSÍTÉS!

A Mohácsi Kórház főigazgató-főorvosa, Dr. Csizmadia Csaba eljuttatta lapunkhoz az intézmény tájékoztatását a témában, melyet teljes egészében alább olvashat: