Demeter Márta: "Maximálisan kiállunk Stummer János mellett"

Demeter Márta: "Maximálisan kiállunk Stummer János mellett"

Hogyha a politika és a közélet tisztaságáról beszélünk, akkor az átláthatóság mindenféleképpen egy alapvető szempont 

– hangsúlyozta az LMP csütörtök délelőtti online sajtótájékoztatóján Demeter Márta frakcióvezető-helyettes. A zöld párt frakcióvezetőjével, Keresztes László Lóránttal közös tájékoztatójuk apropója a kommunizmus áldozatainak emléknapja és az aktanyilvánosságra vonatkozó törvényjavaslatuk immár 23. alkalommal történő benyújtása volt.

Az állampárt által kivégzett, egykori kisgazdapárti főtitkár tiszteletére emelt szobornál Keresztes felidézte, hogy Kovács Bélát 1947. február 25-én a kommunisták elleni kiállása miatt letartóztatták, majd a Szovjetunióba szállították. Ezért ez a dátum 2000 óta emléknap a jogellenesen elhurcolt politikus emlékére.

"Az emlékezés mellett, azzal párhuzamosan cselekednünk is kell" 

– emelte ki a politikus. Keresztes úgy látja, még mindig nagyon fontos lenne feltárni azt is, hogy a volt pártállami rezsim tagjai később "milyen módon befolyásolták a rendszerváltás folyamatát", mivel az aktanyilvánosságra jelenleg sincs lehetőség. Sérelmezte, hogy 2010 előtti erről szóló ígéretüknek a kormánypártok azóta sem tettek eleget. Az LMP ezt célzó törvényét újra és újra benyújtja, ezúttal is így fognak tenni – mondta.

A Stummer János által kedden kirobbantott alagút-üggyel kapcsolatban megkérdeztük Demeter Márta véleményét, aki lapunknak kifejtette:

Stummerrel kapcsolatban "biztosak vagyunk abban, hogy teljesen törvényesen, körültekintően és helyesen járt el ebben a dologban"

Titkos alagutat építene magának Orbán Viktor a Puskás Arénába

Titkosítva akarnak Orbán számára saját alagutat építeni a Puskás Stadionba, én viszont nem hagyom elsumákolni, hanem nyilvánosságra hozom. Tudom, hogy a kétharmad bosszút fog állni ezért, de az igazságért minden következményt vállalok. - írja közösségi oldalán Stummer János.

Hozzátette, hogy szerinte az világosan látszik az elmúlt időszakból, hogy a kormány minden számára kellemetlen ügyet próbál egy "a nemzet biztonságára vonatkozó felhő alá rejteni", vagy annak "pecsétjét rásütni", ahogy ez szerinte az alagút-gate esetében is egyértelmű. 

"Ha annyira a kiemelt személyek biztonságáról lett volna szó, akkor felmerül a kérdés, hogy egy közel 200 milliárdos beruházásból hogyan maradhatott ki egy ilyen fontos elem" – tette fel a költői kérdést. Úgy folytatta, ha valóban szükség van erre, akkor ugyancsak kérdéses, miért tartja fenn az állam az éves szinten több tíz milliárd forintból működő Terrorelhárítási Központot (TEK). Mindenesetre

"maximálisan kiállunk Stummer János mellett"

– emelte ki pártja nevében az ellenzéki politikus.

Azt tekintve pedig, hogy újra felmerülhet-e Orbán Viktor miniszterelnök nemzetbiztonsági átvilágításának kérdése, Demeter Márta úgy fogalmazott: "ma már a magyar titkosszolgálatok elsősorban pártpolitikai megrendelést teljesítenek", ami egyébként véleménye szerint helytelen, s azt – mint mondta – "egy kormányváltást követően orvosolni kell". Úgy véli, garantálni kell a magyar társadalom számára, hogy ezek az intézmények a magyar emberek biztonságát szolgálják.

A kormányfőre fordítva a szót elmondta, éppen egy általa feltett kérdésre adott válaszból derült ki, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök a mai napig nincsen átvilágítva, ami számos kérdést vet fel,

például azt, hogy véleménye szerint semmilyen garancia nincs arra, hogy a magyar miniszterelnök ne lenne zsarolható, akár a Paks II. projektet tekintve.

Demeter Márta a sajtótájékoztató során arról is beszélt, hogy az átláthatóság, transzparencia nem csak az állambiztonsági múltra vonatkozik, hanem a rendszerváltást követő időszakra is érvényesnek kell lennie. Szerinte számos ügy kapcsán felmerülhet, hogy egyes személyek "a nyilvánosság elől elzárt tevékenységük során" bizonyos információkhoz való hozzáférésükkel a közélet mostani szereplőit befolyásolhatták.

Azt gondolja, hogy alkotmányos úton a kiemelt közbizalmi tisztségek (pl. államfő, kormányfő, parlamenti képviselő) betölthetősége a transzparencia elvének mentén kell, hogy megvalósuljon. Az ismételten benyújtani tervezett törvényjavaslatuk lényege, hogy

aki 1990 februárja után a titkosszolgálati hivatásos állományba tartozott, vagy velük együttműködött, csak a fennállt viszony megszűntét követő 8 évvel tölthetne be ilyen köztisztséget.

Demeter szerint mindenképpen beszédes lesz, hogy a kormánypárti kétharmad támogatni fogja-e a javaslatot, vagy nem. 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.