Palesztin fegyveresekkel végzett az izraeli hadsereg Dzsenínben

Palesztin fegyveresekkel végzett az izraeli hadsereg Dzsenínben

Az izraeli hadsereg kommandósai körbevették a palesztinok rejtekhelyét és drónnal megöltek négy embert. Egy izraeli katona is elesett a csütörtöki harcokban.

Az izraeli hadsereg (IDF) Ciszjordánia északi részén, Dzsenínben tűzharcban megölt négy palesztin fegyverest – jelentette a Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma péntek reggel.

A tárca rámalláhi jelentése szerint négy palesztin vesztette életét fegyveres összecsapásban izraeli kommandósokkal az IDF dzseníni razziáján.

Az IDF arról számolt be, hogy az izraeli katonák körülvettek egy épületet, melyben terroristák barikádozták el magukat, majd drónnal megtámadták a palesztin fegyvereseket.

Csütörtök este újabb, 20 éves, az ejtőernyős egységhez tartozó sorkatona elestét jelentette be az izraeli hadsereg, aki a gázai övezet északi részén, Gázavárosban vesztette életét egy összecsapásban. Ezzel 325-re emelkedett a gázai szárazföldi harcok kezdete óta elesett izraeli katonák száma.

Izrael északi részén, Galileában és a Golán-fennsíkon több természetvédelmi területet veszélyeztetnek a csütörtöki, libanoni rakéták okozta bozóttüzek. Az izraeli tűzoltó és mentőcsapatok a természetvédelmi hatóság dolgozóival együtt próbálják megfékezni a lángokat.

Az izraeli külföldi titkosszolgálat, a Moszad a vezetője, David Barnea Katarba látogat, hogy tárgyalásokat folytasson a katari és az egyiptomi közvetítőkkel az október 7-i terrortámadásban a gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok szabadon engedéséről, és a tűzszünetről a támadás miatt a Hamász terrorszervezet ellen indított háborúban.

Csütörtök este fogolycsere-megállapodást és tűzszünetet követelő tüntetések voltak többek közt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök házánál Jeruzsálemben, és Haifán. Haifán a rendőrség törvénytelennek minősítette a tiltakozást, négy demonstrálót őrizetbe vett, s a tüntetést erővel oszlatta fel. Az elmúlt két hónapban hatodszor oszlatott fel a rendőrség erőszakkal háborúellenes tüntetést Haifán.

(MTI)

(Címlapkép: Izraeli harcjármű a Gázai övezet és Izrael déli részének határán 2024. július 2-án. MTI/EPA/Abir Szultan)