Müller: senki ne érezze védettnek magát az oltástól, 2-3 hétig dolgozik a szervezetünk a védettségen

Müller: senki ne érezze védettnek magát az oltástól, 2-3 hétig dolgozik a szervezetünk a védettségen

Rendkívül súlyosnak és komolynak nevezte a járványügyi helyzetet Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos felhívta rá a figyelmet, hogy az adatok folyamatosan romlanak, és olyan mértékben növekedik a fertőzöttek száma, amire korábban még nem volt példa.

Jelenleg 120 ezer aktív – legalábbis pozitív tesztet produkáló – fertőzött van az országban, közülük 8270 ember fekszik bent valamelyik kórházban. Legsúlyosabb állapotban, lélegeztetőgépre kapcsolva 833 embert kezelnek.

A hazai kórházakban a megnövekedett betegszám miatt folyamatosan új részlegeket nyitnak meg.

Müller Cecília szerint a túlterhelés miatt most az a legfontosabb, hogy a lehető legkevesebb ember kapja el a vírust, ezért különösen fontos, hogy betartsuk a higiéniai szabályokat.

A tiszti főorvos elmondta, a koronavírus örökítőanyagát is egyre nagyobb mértékben mutatják ki a szennyvizekből, ebből pedig tudják, hogy a következő napokban javulás nem várható.

Magyarországon keddig 1 millió 47 ezer embert oltottak be legalább egyszer. Müller Cecília felhívta rá a figyelmet, hogy senki ne érezze védettnek magát az oltás után, az emberi szervezetnek ugyanis 2-3 hét kell, mire az oltóanyag segítségével kialakítja saját védettségét.

A főorvos azt kérte, az emberek válogatás nélkül fogadják el az oltást amit felajánlanak nekik, mert mindegyik hatásosan megvédi őket az életveszélyes szövődményektől.