Az elmaradt tömeges oltással tesztelték a lakosság együttműködő hajlandóságát

Az elmaradt tömeges oltással tesztelték a lakosság együttműködő hajlandóságát

Az Országos Kórházi Főigazgatóságról érkezett az a 74 ezer reménybeli oltakozó nevét tartalmazó oltási lista, amely a múlt hétvégén óriási kavarodást okozott az oltási programban és a kormányzati kommunikációban egyaránt - tudta meg a 24.hu a főigazgató-helyettes által szétküldött dokumentumból.

A lap értesülései szerint múlt héten az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter aláírásával postázták ki minden kórházba az oltásra kijelölt 74 ezer ember névsorát és adatait, majd néhány nappal később ezek törlését is a központból kérték.

Kommunikációs szakember: jobb lett volna, ha a kormányzat beismeri az oltási fiaskót

Célszerű lett volna beismerni a kormányzati hibát, mert ezzel gyorsabban is lecseng a dolog, mintha maszatolni kezd - mondta a HVG-nek Bőhm Kornél kríziskommunikációs tanácsadó a hétvégi oltási fiaskóról. A szakember ugyanakkor hozzátette, a hiba beismerése nem része a kormányzati politikai kultúrának, mert az a gyengeség jele lenne.

A kör-emailből kiderül az is, hogy a Pintér Sándor belügyminiszter alá tartozó OKFŐ célja az volt, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján 101 kórház, klinika és más fekvőbetegellátó intézmény 301 oltóhelyére rendeljék be lakóhely szerint az oltásra kijelölt embereket, akik előzetesen sms-ben kapják meg, hogy kinek hol és mikor kell megjelenni a védőoltásért.

A levélhez két Excel-fájlt is csatoltak: az egyik a kórházaknak szólt, és megszabta, hogy az intézményeknek mennyi kiértesítettet kell fogadniuk, illetve hány oltópontot kell felállítaniuk. A másikban a kiválasztottak neve és személyes adatai szerepeltek. Takács főigazgató-helyettes később eljárt azért, hogy a dokumentumot megsemmisítsék: levelében kérte a kórházakat, hogy töröljék véglegesen és visszavonhatatlanul az adattáblát.

Az AstraZeneca-akció másodlagos feladata lett volna, hogy a rendszerrel feltérképezzék, a lakosság együttműködő hajlandóságát abban az esetben, ha nem a háziorvos értesíti őket az oltás lehetőségéről.