Sümegi hamis érettségi: a pécsi egyetem várhatóan visszavonja Szabó Krisztina diplomáit

Sümegi hamis érettségi: a pécsi egyetem várhatóan visszavonja Szabó Krisztina diplomáit
Ahogy arról korábban beszámoltunk, büntetőeljárás indult Szabó Krisztina ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt, miután Sümeg ellenzéki vezetője, Kovács Mihály (Élhetőbb Városért Egyesület) feljelentést tett az ügyben. A Pécsi Rendőrkapitányság a hamis érettségi okán folytatott nyomozása pedig megállapította, hogy a Szabó Krisztina nevére Budapesten kiállított érettségi bizonyítványnak nincs törzslapja az azt kiállító gimnáziumban. Azaz 2015-ben a sümegi polgármester, Végh László érettségi nélkül tette meg a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetőjévé élettársát, akinek nemrég 1 667 440 forintra növelte a fizetését. Így a városvezetőt lemondásra szólították fel.

A Magyar Narancs cikke szerint fény derült arra, hogy amennyiben egy tanuló 1995-ben három tantárgyból bukott, az automatikus évismétlést jelent számára, vagyis a pótérettségi teóriája sem állja meg a helyét. Emellett a rendőrségi nyomozás végén megállapították, hogy az okirat-hamisítás büntethetősége időközben elévült. Ennek ellenére jogászok szerint,

ha az érettségi bizonyítvány hamis, akkor érvénytelennek kell majd tekinteni a munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú, szakirányú végzettségét is.

Vagyis az egyetemi diplomákat, valamint az ezekkel a végzettségekkel betöltött munkahelyi beosztás nyomán felvett fizetést: ami sok millió forint.

Egy hete Pető Zoltán nyílt levélben jelezte, hogy kilépett a sümegi Fidesz alapszervezetéből és a pártból is, mivel úgy érezte helyénvalónak, hogy elhatárolódjon az esettől, mert mint fogalmazott, "minden nap tükörbe szeretne nézni". Azt is elmondta, nem kíván ehhez tovább asszisztálni, és mélységesen szégyelli magát, amiért "morálisan súlyos válságba került a város fideszes vezetése". A térség fideszes országgyűlési képviselőjét említve azt is hangsúlyozta, "ez a nagyon rövidlátó és erkölcsileg vállalhatatlan érettségi-ügy magával fogja rántani Fenyvesi Zoltán képviselő urat is és még ki tudja, kit".

A portál rámutat arra is, hogy Szabó egyetlen médium ellen sem indított helyreigazítási vagy jó hírnév megsértése miatt pert. Ráadásul a múlt szeptemberben nyilvánosságra került ügy óta egyetlen volt gimnáziumi osztálytárs sem jelentkezett, aki igazolhatta volna, hogy az érintett érettségijével minden rendben van. Továbbá Szabó Krisztina nem fellebbezte meg a rendőrségi határozatot.

Ezzel szemben

a polgármester közösségi oldalán megosztott videójában fake news-nak nevezte a rendőrségi vizsgálat megállapításait.

Majd a helyi ellenzék, az Élhetőbb Városért vezetője, Kovács Mihály levélben fordult a belügyminiszterhez, hogy tájékoztassa, egy kormánypárti polgármester nyíltan kétségbe vonja a rendőrség határozatát, egyúttal kérte, rendeljen el vizsgálatot Végh kijelentése miatt. Válasz még nem érkezett, de azóta eltűnt a korábbi videó Végh oldaláról.

Fenyvesi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő egy nemrég megfogalmazott Facebook-posztjában így reagált az érettségivel kapcsolatos ügyre:

Nyomatékosítom, hogy jogilag és erkölcsileg is mélységesen elítélek mindenkit, és el is határolódok minden olyan személytől, aki bizonyítványt vagy bármilyen más okiratot hamisít.

Azonban nem nevezett meg konkrét személyt, így magát Szabó Krisztinát sem. De Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő szerint tudott Fenyvesi a dologról és neki is vállalnia kéne a felelősséget.

A sümegi ellenzék a fideszes polgármester és élettársa távozását követeli utóbbi közokirat-hamisítási botránya miatt

A sümegi ellenzékieket tömörítő Élhető Városért Egyesület szerint Szabó Krisztinának azonnal távozni kell a Sümeg és térségének egészségügyi feladatát ellátó Sümeg Járóbeteg-ellátó Központ éléről, ahogy élettársának Végh László polgármesternek is le kellene mondania - áll a szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében. Korábban az Alfahír is beszámolt róla, büntetőeljárás indult Szabó Krisztina ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt.

Kovács a Széchenyi Egyetem, és a Pécsi Tudományegyetem rektorát is megkereste az ott szerzett oklevelek törlése érdekében. Utóbbi, Miseta Attila azt a választ adta, hogy megkezdik a szükséges lépéseket.

Így az egyetem várhatóan visszavonja Szabó diplomáit

- teszi hozzá a lap, mely arról is beszámol, hogy az ügyben szabálytalansági eljárás is indult az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, mert egy Brüsszel által támogatott EFOP-programban, amely a „Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztéséről” szólt, a pályázó sümegi kistérség vállalta, hogy a pályázatban részt vevő szakmai vezető (Szabó Krisztina) a megfelelő orvostudományi végzettséggel rendelkezik. 

Hozzáfűzték azt is, hogy a 178 milliós pályázat elbírálásánál ez feltétel volt, plusz pontszámot is kapott a pályázatot benyújtó. Azonban az érettségi hiánya miatt ez a pályázati feltétel nem teljesülhetett legálisan.

Az EFOP-pályázat kapcsán sümegi civilek csalás alapos gyanúja miatt feljelentést tettek a Tapolcai Rendőrkapitányságon, ahol el is rendelték a nyomozást. Már az első meghallgatások is megtörténtek. Múlt csütörtökön pedig a Pécsi Járási Ügyészség átküldte a Pécsi Járásbíróságnak azt az iratot, amelyben indítványozza, hogy

kobozzák el Szabó Krisztina hamis érettségi bizonyítványát.

A sümegi ellenzék vasárnap megosztott közleményében leszögezte, hogy 

határozottan visszautasítják a hamis érettségi bizonyítvány miatt kilátástalan helyzetbe került Végh László polgármester április 16-án tett "agresszív, gyalázkodó és Sümeghez nem méltó megnyilvánulását". 

Továbbá kijelentették azt is, hogy polgári, illetve büntetőjogi eljárásokat kezdeményeznek "az egyesületüket ért súlyosan sértő állítások" miatt.

A nem csupán törvénysértő, de már bizalmi kérdésnek nevezhető helyzetből kifolyólag egyesek nem tartják kizártnak, hogy hamarosan időközi polgármester-választásra is sor kerüljön a Veszprém megyei városban.