Az MNB új épületébe a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám bútorgyárából kerültek bútorok

Az MNB új épületébe a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám bútorgyárából kerültek bútorok

Végéhez közeledik a Széll Kálmán téren lévő egykori Postapalota felújítása, nemrég a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő ingatlan bebútorozása is elkezdődött, tervek szerint a jegybank pénztörténeti múzeumot és látogatóközpontot tervez nyitni a szecessziós épületben.

Népszava pedig azt írja, hogy a birtokába került fotón jól kivehető, hogy az egyik teherautón a Balaton Bútor Kft. felirat volt. A veszprémi székhelyű cég hogy, hogy nem a jegybankelnök fié, Matolcsy Ádámé.

Ismét a Matolcsy család barátja nyerte az MNB kommunikációs tenderét, Száraz István több mint 2 milliárdot zsebelt be

Ismét az Origo korábbi tulajdonosának, Száraz István cége, a Frank Digital végezheti az MNB kommunikációs feladatait, miután megnyerték 2020-2021-es időszakra kiírt közbeszerzési pályázatot - számolt be róla a 24.hu. A szerződés szerint az összeg kétmilliárd forint plusz áfa.

A szállítás azért is nagyon érdekes, mert mint a lap megjegyzi,  

Matolcsy Ádám négy éve még úgy nyilatkozott egy fideszes napilapnak, hogy "színre lépésemet követően próbáltunk odafigyelni arra, ne induljunk olyan közbeszerzésen, amely miatt támadható a Matolcsy név. Éppen azért nem koncentráltunk a belföldi piacra, termékeink nyolcvan százaléka exportra ment".

A Népszavának Matolcsy Ádám nem cáfolta, hogy az ő bútoraik kerültek a palotába, hangsúlyozta azonban, hogy kitart korábbi nyilatkozata mellett, miszerint "a Balaton Bútor Kft. nem indul olyan közbeszerzésen, ahol a kiíró a Magyar Nemzeti Bank vagy annak bármilyen leányvállalata".

A jegybankelnök fia ugyanakkor hozzátette azt is, partnereik között szerepel kereskedő, viszonteladó, aki tovább értékesítheti a termékeiket, de ennek utóéletét cégük nem követi nyomon.

A lap cikkében arról is ír, hogy a felújítást az MNB tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. fogja össze, és korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság a közbeszerzési törvény hatálya alá nem tartozó állami tulajdonú cégnek minősítette az MNB-Ingatlan jogelődjét.

Az MNB-Ingatlan a kivitelezéssel a Raw Development Kft.-t bízta meg. A cég a lapnak azt nyilatkozta, hogy „nincs és nem is lehet ráhatása”, hogy a részfeladatokat kivel végezteti el a Raw Development, amely az ingatlan teljes bútorozását mintegy 2,484 milliárd forintért vállalta.

Érdekesség, hogy a Raw Development építette évekkel ezelőtt Matolcsy Ádám balatoni nyaralóját, és újította fel az akkoriban a használatában lévő fővárosi luxuslakást is. A cikk szerint a cég 2013-ig Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége volt.