Előválasztás '21 - Iránytű: Jakab Péter támogatottságát nem veszélyeztetik a „Dobrev-szavazatok”

Előválasztás '21 - Iránytű: Jakab Péter támogatottságát nem veszélyeztetik a „Dobrev-szavazatok”

"Az esélyek megváltozása inkább akkor várható, amikor/ha Karácsony Gergely is bejelenti indulását"

- válaszolta Tóth Tamás, az Iránytű Intézet elemzője arra a kérdésünkre, hogy vajon Dobrev Klára hivatalos bejelentése mennyire írhatja át az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek erősorrendjét. A politológus úgy látja, mivel a DK-s politikus bejelentkezése a miniszterelnök-jelölti posztra senkinek sem okozott meglepetést, az erősorrendet sem fogja azonnal módosítani. 

Előnyben a Jobbik

Ahogy az ismert, a legfrissebb Medián-mérések szerint a jobbikos Jakab Péter vezető pozíciója stabil, az előnye pedig egyre nagyobb az ellenzéki kormányfő-anspiránsok előtt, míg a Republikon pedig a napokban azt mérte, hogy a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt.

Az Iránytű munkatársa éppen ezért véli úgy, hogy a főpolgármester bejelentése után válik igazán izgalmassá a kérdés, ugyanis

Jakab Péter és Karácsony Gergely a legnagyobb támogatottsággal bíró személy az ellenzéki oldalon.

Kétfordulós miniszterelnök-jelölti előválasztás esetén az a fő kérdés, hogy a lemaradó, kisebb támogatottsággal rendelkező jelöltek szimpatizánsai milyen másodreferenciákkal rendelkeznek - teszi hozzá Tóth Tamás. 

 Az előválasztás részvételi hajlandóságát, a választói hangulatot akkor érdemes latolgatni, ha hivatalosan is bejelentették az összes induló jelöltet. Bár komoly meglepetések már nem várhatóak, de a főpolgármester várható bejelentése mindenképp változást hoz az ellenzéki és a kormánypárti közhangulatban is. Minél színesebb a választási lehetőség a jelöltek közül, annál érdekesebb, izgalmasabb lesz a választók számára az előválasztás

- fogalmazott az elemző. 

Kíváncsiak voltunk, hogy Dobrev Klára (Jakab Péterhez képest) kései(?) bejelentkezése, illetve azok a hírek, miszerint a DK EP-képviselője csak győzködés után indult el az előválasztáson, mennyire befolyásolja az esélyeket. 

Tóth Tamás szerint az időzítés fontos a támogatottság szempontjából. Jakab Péter a korai jelentkezésével és az azóta eltelt időszak erős tematizálásával hatalmas előnyre tett szert - vélekedett, hozzátéve: Dobrev Klára a kutatások alapján a leginkább elutasított személy, mely elsősorban férjének köszönhető, hiszen ő is a legelutasítottabb politikusok között szerepel még az ellenzéki szavazók körében is.

Jakab Péter támogatottságát nem veszélyeztetik a "Dobrev-szavazatok",

azonban Tóth Tamás hangsúlyozza, a másodpreferenciákat tekintve, amennyiben a második fordulóba nem kerülne be a DK jelöltje, úgy szimpatizánsai vélhetően kevésbé támogatnák a Jobbik vezetőjét, legfőképpen akkor, ha Karácsony Gergely is választható lesz a második körben.

Ezt azzal magyarázza, hogy a DK szavazói a legaktívabb és a legelszántabb kormányellenes attitűddel rendelkeznek; az első fordulóban vélhetően még komoly szerepet játszik körükben a párthűség, azonban a második fordulóban többségük már a legesélyesebb jelöltre fogja leadni voksát.

A DK és Jobbik ideológiai különbségei Jakab Péter szerencséjére pont a dk-s oldalról átjárhatóbbak, így a a demokratikus koalíció szavazóinak támogatásában is bízhat. 

- magyarázta az Iránytű Intézet elemzője. 

Most már csak az a kérdés, hogy Dobrev Klára hivatalos bejelentésével a kormánypropaganda gyurcsányozása milyen hatást vált majd ki az előválasztásra, a részvételi hajlandóságra.

Egyértelmű, hogy amennyiben Dobrev Klára nyerné a miniszterelnök-jelölti előválasztást, úgy Orbán Viktor csak hátradőlne, és kérne egy korsó sört a karmelita kolostor teraszán üldögélve

- válaszolta Tóth Tamás. Emlékeztetve: a Fidesz kommunikációja, amely annyiból áll, hogy Dobrev Klára = Gyurcsány Ferenc láthatóan még az ellenzéki szavazókra is hatással van, melyet azért ellensúlyoz a DK szavazók átlag feletti elkötelezettsége.