Medián: most már jelentős előnnyel Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Medián: most már jelentős előnnyel Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

A HVG360 mutatta be a Medián legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeit, amelyek az ellenzéki érzelmű választók preferenciát mutatja be. 

Eszerint Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje 25 százalékkal növelte meg a népszerűségi indexét. Amíg februárban 32 százalékon állt, áprilisban már az ellenzéki választók 40 százaléka szeretné azt, hogy Jakab Péter legyen Orbán Viktor kihívója. 

Az előválasztáson valószínűsíthetően elinduló ellenzéki politikusok sorrendje a Medián áprilisi mérése alapján a következő (záróljelben a februári adatokkal):

  • Jakab Péter (Jobbik) 40 százalék (32 százalék)
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd) 34 (39)
  • Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 23 (22)
  • Dobrev Klára (DK) 22 (25)
  • Fekete-GYőr András (Momentum) 14 (10)

A legelutasítottabb politikus továbbra is Dobrev Klára, igaz, hivatalosan ő még nem jelölt, ahogy Karácsony Gergely sem jelentette be az indulását. 

IDEA Intézet: megint erősödött a Jobbik, komoly előnyben az ellenzék

A 24.hu hozta le az IDEA Intézet márciusi közvélemény-kutatásának eredményeit, mely szerint a biztos szavazóknál a hat együttműködő ellenzéki párt (Jobbik, DK, Momentum, MSZP, LMP és Párbeszéd) listája 48, míg a Fidesz-KDNP-é 44 százalékon állt. Amíg a kormányváltó erők támogatottsága nem változott, a kormánypártok egy százalékos veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni.

A Jobbik és Jakab Péter folyamatos és stabil erősödése már jó ideje visszaköszön a közvélemény-kutatásokban, hangsúlyozva, hogy ez a folyamat nem a többi ellenzéki párt elől viszi el a szavazókat, hanem sikerül megszólítani eddig bizonytalan tömegeket is.