Gyöngyösi Márton: „Orbánék nem akarnak békét, és az erőszakot sem ítélik el"

Gyöngyösi Márton: „Orbánék nem akarnak békét, és az erőszakot sem ítélik el"

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője Facebook-bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, miközben az egész világ aggodalommal figyeli az Izrael és Palesztina között, az elmúlt hetekben újra kiéleződött feszültséget, az Európai Unió (EU) pedig közös állásfoglalást szeretett volna elfogadni arról, hogy elítél mindenfajta erőszakot, s azonnali tűzszünetre szólít fel,

Orbánék ismét vétót emeltek az uniós álláspont ellen. Az Európai Unió 27 tagállama közül egyedüliként.

Gyöngyösi úgy véli, senki sem érti, pontosan mi a problémája a Fidesznek a békével és az erőszak elítélésével.

Sem az EU többi tagállama, sem pedig mi, jobbikosok. Talán az, hogy a mindent és mindenkit maga alá gyűrni kívánó fideszes bűnbanda Magyarországon, és a világban is mindent az emberek közötti ellentétek és a gyűlölet szítására használ fel, így nem kívánja a nyugalmat? Talán az, hogy Orbán Viktor egyik legjobb barátja az a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, akit csak a mentelmi joga véd meg attól, hogy a korrupciós ügyei miatt börtönbe kerüljön? Talán csak annyi, hogy a Fidesz minden erejével rombolni, és bomlasztani akarja Európát, hogy minél könnyebben lökhesse Magyarországot az ázsiai önkényurak karjaiba? Rejtély

– fogalmaz Gyöngyösi, hozzátéve,

a magyar emberek nem kérnek Orbán és Szijjártó uszításából és gyűlöletpolitikájából! Mi, jobbikosok, az Európai Unió álláspontjával egyetértve úgy gondoljuk, hogy izraelieknek és palesztinoknak egyaránt joguk van biztonságban, szabadságban és demokráciában élni, ehhez pedig politikai és diplomáciai úton kell felszámolni a konfliktust kiváltó okokat.

A jobbikos politikus hangsúlyozza, határozottan elítélik a szélsőséges dzsihadista Hamasz támadásait Izrael civil lakossága ellen, és – miközben elismerik Izrael önvédelemhez való jogát – fontosnak tartják, hogy a válaszlépések megfeleljenek az arányosság kritériumának.

Meggyőződésük – húzza alá Gyöngyösi –, miszerint a hosszú távú megoldás kulcsa az izraeliek és palesztinok békés egymás mellett élését biztosító békefolyamat újraélesztése, vagyis – idézi fel a politikus – az 1993-as oslói békefolyamattal elindult rendezés felelevenítése, illetve az 1967-es határok alapján létrehozott „két állam megoldás" a nemzetközi jog és a felek korábbi kötelezettségvállalásai alapján.

Ebben pedig – teszi hozzá – az EU-nak is megvan a maga feladata és felelőssége. Gyöngyösi szavait azzal zárja:

Minden eszközzel fel kell lépnünk az évtizedek óta tartó háborús spirállal, és az azt gerjesztő szélsőségesekkel szemben is!

AFP - Vétókkal vezetheti ki Magyarországot az Európai Unióból a Fidesz

Az AFP külön cikket szentelt annak, hogy rövid időn belül kétszer is meghiúsította a magyar kormány, hogy az EU állást foglaljon az izraeli-palesztin konfliktus ügyében. Mint ismert, nemrégiben Kína esetében is vétózott a magyar kormány, amikor is nem támogatta azt az elítélő nyilatkozatot, amelyben bírálták volna a Kína által Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt.