Letartóztatták Tóth Csabát, a hazai biztonsági piac egyik főszereplőjét valamint három társát

A HVG írta meg, hogy összesen 870 millió forintnyi áfa elcsalásával gyanúsítják őket. A gyanú szerint kimondottan az áfacsalásra optimalizálták céghálózatuk működtetését.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra, július 9-ig elrendelte annak a négy férfinak a letartóztatását, akiket többek között különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítanak

- jelentette be a Fővárosi Törvényszék.

A közleményben ugyan nem szerepel a neve, de az egyik letartóztatott az a többek között futballmérkőzések és a Városligetben zajló építkezések biztosításáról ismert Tóth Csaba, akit hétfő hajnalban vettek őrizetbe.

A HVG felidézi, hogy Tóth Csaba két évtizede biztosít futballmérkőzéseket a legkeményebb szurkolótáborokkal szemben és nagy tekintélye van az éjszakai életben. Neve felbukkant a Borkai-ügyben is, mert tanúvallomások szerint közbenjárt abban, hogy kiderítse, kik zsarolták meg Borkaiékat. Tóth és társa, Mikó István volt az, aki elvette Borkai-felvételeket a Dózsa György úti gázoló  M. Richárdtól, akihez azok szintén elkerültek még jóval azelőtt, hogy 2019-ben a Borkai-botrány kirobbant. M. Richárdnak pedig az az F. Gábor adta, aki gyanúsított a Borkai-ügyben.

A most letartóztatott gyanúsítottak 2019 januárja óta egy hierarchikusan felépített, konspiratívan szervezett, többszintű céghálózatot működtettek abból a célból, hogy vagyonvédelmi szolgáltatások nyújtása kapcsán keletkező áfafizetési kötelezettségek alól mentesüljenek

- olvasható a törvényszéki közleményben. 

A bűnszervezet tagjai jól elkülönített feladatkörökben - az I. rendű gyanúsított irányítása és utasításai alapján - működtek. Az eredményekről a terhelt rendszeres visszajelzést várt, a feladatok végrehajtásáról, illetve a bevételek, a kiadások és a munkabérek alakulásáról a társait rendszeresen elszámoltatta. A törvényszék szerint a gyanút az adóbevallások, az adóhatósági alapadatok, a bankszámlaforgalmi adatok, a lefoglalások eredménye, illetve „leplezett eszközök alkalmazásával kinyert információk” támasztják alá.

A bíróság megalapozottnak találta az ügyészség letartóztatásukra vonatkozó indoklását, vagyis hogy ha szabadlábon hagynák őket, akkor megnehezítenék a bizonyítást, bűnt ismételnének, és azt is megállapította, hogy mindegyikük esetében alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a még ki nem hallgatott személyeket befolyásolnák, a még fel nem lelt tárgyi bizonyítási eszközöket elrejtenék, megsemmisítenék, továbbá két terhelt esetében - a korábbi elítéléseik miatt - tartani lehet attól is, hogy újabb bűncselekményeket követnének el. Az I. rendű vádlottnál a szoros családi kötődés miatt a szökés, elrejtőzés veszélyét nem találták megalapozottnak, de attól még letartóztatták.

A végzés nem végleges.