2022-től kizárólag állami meddőségi klinikákon lehet beültetést végezni

baba
Az új év első fővárosi újszülöttje, Hunor Pál édesanyja karjában a Honvédkórház II. telephelyének szülészetén 2021. január 1-jén.
MTI/Mónus Márton

Az Országgyűlés a tavaszi ülésszak utolsó napján nemcsak a pedofilellenes törvényt és a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány létrehozását szavazta meg, hanem azt is, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehessen beültetést végezni - szúrta ki a Telex.

A lap emlékeztet rá, hogy a parlament elé május 25-én benyújtott törvényjavaslat szerint a maradék három magánkézben lévő meddőségi centrum, és egy kizárólag inszeminációt végző magánintézmény is állami kézbe kerülhet.

Az elfogadott módosítás alapján a magánkézben lévő intézményeket a magánszolgáltatóknak az államnak kell adniuk, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt, amiért cserébe kártlanítást kapnak.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta erre azét van szükség, mert hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, hiszen jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések. A 444 ezzel kapcsolatban egy szakmebert is felkeresett, aki minden alapot nélkülözőnek nevezte Gulyás kijelentését.