Ismét jelentősebb magyar kontingens szolgálhat Afganisztánban a NATO-kivonulás után

Ismét jelentősebb magyar kontingens szolgálhat Afganisztánban a NATO-kivonulás után

Ugyan még nem született döntés, mégis lehetséges, hogy újra jelentősebb magyar kontingens szolgálhat Afganisztánban a NATO-kivonulást követően, írja a Népszava.

A lap arról számolt be ugyanis, hogy nem cáfolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium érdeklődésüket annak kapcsán, miszerint nemrég felmerült: magyar katonák mehetnek Afganisztánba a kabuli reptér őrzése okán azután, hogy az amerikai csapatok kivonulnak az országból.

A Népszava londoni székhelyű Middle East Eye-ra hivatkozva közölte, Recep Tayyip Erdogan nemrégiben azt lebegtette meg, miszerint Magyarország és Pakisztán Törökországgal együtt vállalna a reptér védelmét. A portál megjegyzi, minderre azért van szükség, mert a NATO-csapatok távozását követően a repülőtér rendkívül fontos Kabul stabilitása miatt, ugyanis szolgáltatásait az ottani követségek és civil szervezetek is igénybe veszik.

Orbán Viktor katonai együttműködésről tárgyalt Erdogannal Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török államfővel tárgyalt Brüsszelben vasárnap, a NATO hétfői csúcstalálkozójának előestéjén - írja az MTI. A megbeszélésen, amelyen részt vett Szijjártó Péter magyar, valamint Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter is, a kétoldalú katonai és védelmi ipari együttműködésről, valamint a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről volt szó - derül ki Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatásából.

A magyar miniszterelnök egyébként a június 13-i NATO-csúcs előtt külön egyeztetett Erdogannal, melynek egyik fő témája a távirati iroda szerint a katonai együttműködés volt. A Middle East Eye szerint Orbán Viktor itt vetette fel, hogy magyar katonákat is bevethetnének.

A NATO csapatok kivonulása több súlyos kérdést is felvet Afganisztán és Európa jövőbeli biztonsága szempontjából is. Ezek közül legsúlyosabb a terrorizmus térnyerése miatti újabb migrációs hullámok veszélye. A terrorveszélyt és a migrációs hullámok kialakulását meg kell akadályozni

– válaszolta a külügy a Népszavának azon kérdésére, igazak-e a portál értesülései.

Hozzátették, az egyeztetések már zajlanak, „a döntés azonban nem született még meg”. A kormány a lap azon kérdésére nem reagált, mekkora kontingensről lehetne szó.

Korábban egyébként Magyarország 150 katonával vett részt az afgán misszióban, június 8-án az utolsó magyar katona is hazatért.