Vetteltől elvették a mogyoródi második helyezést

Vetteltől elvették a mogyoródi második helyezést

Kizárták a Magyar Nagydíjról a futamon másodikként befutott Sebastian Vettelt, mivel Aston Martinjából nem tudtak megfelelő mennyiségű üzemanyagmintát venni – írja a Forma-1 hivatalos honlapja.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A portál felidézi, a szabályok értelmében a versenyhétvégén bármikor képesnek kell lenni legalább 1 liternyi üzemanyagmintát adni, ám a futam után a négyszeres világbajnok autójából mindössze 0,3 liter volt kinyerhető. Az Aston Martin azt közölte, Vettel autójában 1,44 liter üzemanyag maradt, ám abból csak a már említett 0,3 litert tudták kinyerni.

A döntés azt jelenti, hogy Lewis Hamilton lett a második helyezett, amiért 18 pont jár, míg legnagyobb riválisa, a futamot szinte végig súlyosan sérült autóval végigversenyző Max Verstappen a kilencedik, 2 pontot jelentő kilencedik helyen végzett. Így a világbajnoki pontversenyben Hamilton nem hat, hanem nyolc ponttal vezet, míg a konstruktőri pontversenyben a Mercedes előnye tíz helyett tizenkét pont a Red Bull előtt.

Eső, ütközés, magányos rajt, hatalmas csaták és meglepetés a Magyar Nagydíjon

A 36. Magyar Nagydíj rajtja előtt nagyjából 20 perccel eleredt az eső, így a versenyzők intermediate gumikon kezdték meg a futamot. Ezzel el is tűnt az a különbség, ami a két rivális csapat, a Mercedes és a Red Bull gumitaktikája között az időmérő edzés után még megvolt.

Az első körben tömegbalesetet okozó Bottast súlyos büntetéssel sújtották: elért eredményéhez képest öt hellyel hátrébb kell majd rajtolnia a négy hét múlva rendezendő Belga Nagydíjon. Emellett kapott két büntetőpontot is, így az elmúlt egy évet tekintve már négynél tart – 12 esetén automatikusan ki kell hagynia egy futamot.