Teljes politikai leszámolást indított a fehérorosz diktátor, újabb ellenzékieket csuktak le

Teljes politikai leszámolást indított a fehérorosz diktátor, újabb ellenzékieket csuktak le

A fehérorosz bűnüldöző szervek csütörtökön őrizetbe vették a tavalyi elnökválasztáson részt vevő Andrej Dzmitrieu volt elnökjelöltet, a Mondd el az igazat! nevű társadalmi szervezet társelnökét - közölte Telegram-oldalán a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet.

A Vjaszna beszámolója szerint Dzmitrieut csütörtök reggel vették őrizetbe, ám a jogvédők nem tudják, hogy milyen okból, sem azt, hogy jelenleg hol tartózkodik a volt elnökjelölt.

Dzmitrieu a 2020-as fehérorosz elnökválasztáson a szavazatok 1,21 százalékát szerezte meg, és negyedik helyen végzett az öt jelölt közül.

Dzmitrieu az említett tisztségen kívül tagja a Mi pártunk nevű politikai párt szervezőbizottságának, valamint a Gyűlés nevű polgári kezdeményezés delegáltja is.

A Gyűlés nevű digitális platform fejlesztői szerint a kezdeményezés lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy jelölhessenek és megválaszthassanak olyan képviselőket, akik részt vesznek a nemzeti párbeszédben, valamint a fehérorosz nép véleményeit és érdekeit képviselik. A fehérorosz hatóságok törvénytelennek tartják az ilyen kezdeményezéseket.

Bilincsben a volt szlovákiai nagykövet is

Őrizetbe vette a minszki rendőrség Fehéroroszország korábbi szlovákiai nagykövetét - adta hírül csütörtökön a Belsat ellenzéki csatorna a honlapján.

A fehérorosz hatóságok átkutatták egy ellenzéki platform több mint harminc képviselőjének lakását, köztük Ihar Lescsenya volt nagykövetét is. A razziákat követően vették őt őrizetbe, több más emberrel együtt.

Lescsenya volt az első fehérorosz nagykövet, aki nyíltan kiállt az Aljakszandr Lukasenka elnök ellen tavaly kirobbant ellenzéki tüntetések mellett. A szlovákiai diplomáciai képviselet vezetői posztjáról 2020 augusztusában lemondott.

Abban az időben Igor Matovic akkori szlovák kormányfő Lescsenya kiállásának bátorságát méltatta, és jelezte, hogy ha a fehérorosz diplomata úgy érzi, politikai állásfoglalása miatt nem tud visszatérni Fehéroroszországba, és politikai menedékjogot kérne, akkor azt Szlovákia biztosítaná neki. Lescsenya elutasította a pozsonyi ajánlatot.

Nem lett forradalom

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 27 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az országban tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek.

Az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és valójában jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja győzött, aki a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, miközben a hatóságok több mint 30 ezer embert vettek őrizetbe, köztük számos ellenzékit.