Egy új jogszabály alapján egészségesebb, jobb minőségű, illetve több magyar alapanyag felhasználásával készülnek majd a menzás ételek az óvodákban, iskolákban és szociális intézményekben, azonban ez akár 30-40 százalékos drágulással is járhat - írja a Napi.hu.
A portál szerint a tavaly decemberben elfogadott jogszabály szerint átalakul az óvodák, iskolák és szociális intézmények részére biztosított étkezés. Az átalakítás célja az volt, hogy több kiváló minőségű, egészséges, magyar élelmiszer felhasználása a közétkeztetésben.
A Magyar Közétkeztetők Szövetségének elnöke, Kovács Bence szerint több javaslatot is tettek az Agrárminisztérium számára, hogy miként lehetne növelni a magyar élelmiszerek arányát a közétkeztetésben.
A jogszabály alapján 2022. január 1-től a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka hazai forrásból, vagy úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül beszerzett formában kerülhet a közétkeztetők konyhájába. Ez az arány 2023. január 1-től már legalább 80 százalék lesz.
A Magyar Közétkeztetők Szövetsége már egy ajánlással is előállt, mennyivel drágulhat jövő januártól a bölcsődei, óvodai, iskolai étkezés. Ez alapján
30-40 százalékos drágulás várható, ennyivel kell számolnia a szülőknek és az önkormányzatoknak.