Lőfegyveres támadás: túlélte az ukrán elnök főtanácsadója, hogy szitává lőtték az autóját

Volodimir Zelenszkij, ukrajna,
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő mutatja a résztvevő országok által aláírt nyilatkozatot a Krími Platform elnevezésű kezdeményezést lezáró sajtótájékoztatón az ukrán fővárosban 2021. augusztus 23-án.
MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

Rálőttek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadójának autójára szerdán, a főtanácsadó ép bőrrel úszta meg a támadást, de sofőrje súlyosan megsebesült - tudatta az ukrán rendőrség.

A hatóság közleménye szerint több mint tíz lövedék találta el a járművet, de a főtanácsadó, Szerhij Sefir sértetlenül megúszta a támadást.

A kijevi belügyminisztérium egyik illetékese, Anton Herascsenko arról tájékoztatott, hogy a sofőr súlyosan megsebesült. Az UNIAN hírügynökség szerint az 58 éves férfit három lőtt sebbel vitték kórházba, és intenzív osztályon ápolják.

David Arahamija, a parlamenti elnöki blokk egyik képviselője szerint Sefir sokkos állapotban van, de "él és jó egészségnek örvend". Arahamija szerint a támadók feltehetően azt hitték, hogy Sefir vezeti az autót, ezért nyitottak tüzet a vezetőülés irányában.

A támadás Kijev térségében, Leszniki közelében történt, egy erdős területről, automata fegyverből nyitottak tüzet egy kanyarban. A rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövetők kézre kerítésére. A környéken sok térfigyelő kamera van, ezért Arahamia szerint lesznek a támadásról készült videófelvételek.

Irina Venediktova főügyész a Facebookon arról tájékoztatott, hogy gyilkossági kísérlet miatt indítottak eljárást.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó a merényletet Volodimir Zelenszkij politikájával hozta összefüggésbe. Arra utalt, hogy a támadást azért követték el, mert az elnök csökkenteni akarja "az árnyékban megbújó oligarchák befolyását, és fel akarja számolni azokat a gazdasági és politikai érdekköröket, amelyek az ország ellenségeinek dolgoznak".

Sefir már azelőtt ismerte Zelenszkijt, hogy őt megválasztották elnöknek. Az államfőhöz hasonlóan tévés múltja van, társzerzője volt Zelenszkij showműsorának, több filmnek és tévésorozatnak volt a producere.

Ukrajna 2014 óta konfliktusban áll Oroszországgal, amely elcsatolta a Krím félszigetet és Kijev, valamint a nyugati országok szerint aktív támogatást nyújt az ország keleti részét megszálló, Moszkva-barát szakadároknak.

(MTI)