Karácsonyra akár 735 forintot is kifizethetünk egy liter étolajért

A KSH legutóbbi jelentése szerint továbbra is emelkedni fog az étolaj ára, 12 hónap alatt több mint 30 százalékkal emelkedett a fogyasztói ár - írja a 24.hu.

Az augusztusi jelentés szerint másfél év alatt másfélszeresére drágult a napraforgóolaj. 2017 januárja és 2020 februárja között stabilan 480-490 forint körüli literenkénti árat jegyzett fel a Központi Statisztikai Hivatal, majd tavaly márciusban drágult hirtelen 500 forint fölé. Decemberben már 571 forint volt az átlag, februárban elhagyta a 600 forintot, legutóbb, augusztusban pedig már 701 forintot rögzítettek a statisztikusok.

A lapnak a GKI kutatásvezetője, Némethné Dr. Pál Katalin elárulta, hogy az áremelkedésben komoly szerepe van annak, hogy szállítási zavarok keletkeztek a járvány utáni újraindulásnál, olyan problémák, amire már évtizedek óta nem volt példa, ráadásul az üzemanyag-drágulás miatt a szállítási költségek is az egekbe szöktek.

A kutató szerint az étolaj árában egyhamar nem számíthatunk csökkenésre, sőt elképzelhető további drágulás is, ami kapcsán csak a napraforgó októberi aratása után lehet biztosat mondani. Raskó György agrárközgazdász szerint maximum 3-5 százalékkal kúszhat még feljebb a fogyasztói ár karácsonyig, tavaszra kizártnak tartja a további drágulást. Ezek szerint 720-735 forint körüli is lehet az év végére az étolaj litere.