Magyar kémszoftver-vásárlás: levelet írt Stummer János az NSO Group vezetőinek, hogy kiderüljenek a részletek

Magyar kémszoftver-vásárlás: levelet írt Stummer János az NSO Group vezetőinek, hogy kiderüljenek a részletek

Miután Kósa Lajos a múlt héten beismerte, hogy a magyar kormány megvásárolta a Pegasus-szoftvert, Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke levelet küldött az izraeli NSO Group vezetőinek, hogy tájékoztatásért kérjen arról, amiről a magyar kormány nem hajlandó beszélni. Vagyis arról, hogy

kiket, mikor, milyen felhatalmazással, milyen időszakban figyeltek meg?

A jobbikos politikus erről Facebook oldalán számolt be.

A magyar néppárt országgyűlési képviselője a nekik írt levelet magyar és angol változatban egyaránt közzétette közösségi oldalán, egyúttal bejelentette, hogy a bizottság következő ülésén kezdeményezni fogja a Pegasus-szerződés titkosítás alól történő feloldását és - immár harmadjára - a Pegasus-vizsgálóbizottság felállítását.

A levelet teljes terjedelmében közöljük:

"Tisztelt NSO Group!

A Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága a hatályos magyar törvények alapján látja el a magyar titkosszolgálatok működésének parlamenti felügyeletét.

A bizottság elnökeként számomra különösen fontos hazám szuverenitása, integritása és jogállami kereteinek sérthetetlensége. Ezért töltöttek el aggodalommal azok a néhány hónappal ezelőtt a nyilvánosságban megjelent információk, amely szerint az Önök termékével Magyarországon ellenzéki politikusokat, újságírókat és üzletembereket vontak megfigyelés alá.

Éppen ezért örömmel töltött el az NSO Group tegnap a magyar médiában megjelent nyilatkozata, amely szerint vállalatuk "nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását."

Bizakodásra okot adó nyilatkozatukhoz kapcsolódóan az alábbi kérdésekkel fordulok Önökhöz:

  • 1. Pontosan mit tekintenek "visszaélésszerű" használatnak? Milyen szempontok alapján döntik el, hogy mely műveletek esnek ebbe a kategóriába?
  • 2. Amennyiben a "visszaélésszerű" használat észlelésre kerül bármely felhasználó részéről, az NSO Group szervezeti rendszerén belül milyen belső protokoll lép életbe?
  • 3. Milyen esetben történik meg a szerződés felbontása és a hozzáférés megszüntetése?
  • 4. Az NSO Group történetében hány alkalommal bontottak eddig szerződést partnereikkel a termékük "visszaélésszerű" használata miatt?
  • 5. Indult-e valamilyen vizsgálat az NSO Group szervezetén belül az Önök által forgalmazott termék magyarországi használatával kapcsolatban nyilvánosságra kerültekkel kapcsolatban?
  • 6. Fontolgatják-e a szerződés felbontását a magyarországi partnerrel?

Válaszaikat előre is köszönöm!

Stummer János,

a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke"

Kósa elszólása, ellenzéki reakciók és a kémszoftvert kifejlesztő cég kilátásba helyezett szankciói - az előzményekről röviden

Mint megírtuk, miután múlt csütörtökön meghallgatta a Honvédelmi és Rendészeti bizottság a Pegasus-ügy kapcsán Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK-főigazgatóját, a fideszes Kósa Lajos a Honvédelmi és Rendészeti bizottság elnökeként elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezte a Pegasus nevű kémszoftvert, amiben ugyanakkor nem lát kivetnivalót.

Kósa Lajos beismerte, hogy a Belügyminisztérium volt a Pegasus kémszoftver beszerzője

Miután csütörtökön meghallgatta a Honvédelmi és Rendészeti bizottság a Pegasus-ügy kapcsán Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK-főigazgatóját, Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke újságíróknak elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezett az izraeli kémszoftverből, de ebben nem lát kivetnivalót - írja az

Ez azért figyelemreméltó, mert eddig az Orbán-kormány miniszteri egyetlen alkalommal sem fogalmaztak egyértelműen azzal kapcsolatban, hogy hazánk beszerzett volna ilyen eszközt, azt meg főleg elképzelhetetlennek tartották, hogy magyar állampolgárok (újságírók, politikusok, üzletemberek) ellen azt bevetették volna. 

Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint Kósa Lajos ezzel minősített információt hozott nyilvánosságra, ezzel pedig a Büntető Törvénykönyv 256. paragrafus (1) bekezdés alapján minősített adattal való visszaélést követett el, amely a jogszabály szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A Nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint Kósa törvényt szegett a kémszoftver vételének elismerésével

Miután csütörtökön meghallgatta a Honvédelmi és Rendészeti bizottság a Pegasus-ügy kapcsán Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK-főigazgatóját, Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke újságíróknak elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezett az izraeli kémszoftver ből, de ebben nem lát kivetnivalót. Stummer Jánosnak, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint Kósa Lajos ezzel minősített információt hozott nyilvánosságra, ezzel pedig a Büntető Törvénykönyv 256.

A történet itt azonban nem állt meg: a 24.hu megkereste a Pegasust kifejlesztő izraeli NSO Groupot, mit szólnak a magyarországi fejleményekhez, lesz-e bármilyen következménye annak, hogy a magyar kormány civilek megfigyelésére is használta a szoftvert. A cég röviden reagált, amiben viszont felhívta a figyelmet arra, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását is.

Már az izraeliek is szankciókról beszélnek a fecsegő Kósa Lajos miatt

Kósa Lajos nem egyszer okozott már gondot a kormányzatnak, de most úgy tűnik, sikerült neki egy nemzetközi titkosszolgálati balhét is okoznia. Ahogy arról az Alfahír is beszámolt, a fideszes országgyűlési képviselő, mint Honvédelmi és Rendészeti bizottság elnöke, elismerte, hogy a Belügyminisztérium beszerezte a Pegasus nevű kémszoftvert.