Egy módszertani központ felügyelete alá kerül a könnyűzene oktatása, rocksulik nyílnak az országban

Egy módszertani központ felügyelete alá kerül a könnyűzene oktatása, rocksulik nyílnak az országban

A kormány által idén tavasszal elfogadott könnyűzenei stratégia alapján államilag támogatott kreatív házak jönnek létre, a könnyűzene oktatása egy módszertani központ felügyelete alá kerül – mondta Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének (Hanosz) főtitkára szerdán a Budapest Music Centerben (BMC) tartott szakmai konferencián.

Az MTI tudósításában azt írja, a Hangőr Egyesület által szervezett, Mindenki zenéljen! című konferencián elhangzott: rendszerezni kell az alapszintű tudást, és egy hét szintet magában foglaló tananyag létrehozása van napirenden.

A tervezési szakaszban lévő program tíz vidéki kreatív házról és egy budapesti könnyűzenei központról szólt. A debreceni, a ceglédi és a budapesti rocksuli, illetve a tatai Peron tehetségközpont már jelezte együttműködését

– mondta a konferencián Andrásik Remo.

Az Öröm a zene Tehetségpontok koncepciója a hobbitól egészen a zenei életpálya kiépítéséig terjed. A fiatalokat egy könnyűzenei oktatási piramis kiépítésével vonzanák a rendszerhez. A Hanosz főtitkára azt szeretné, ha az NKA Hangfoglaló Programjának támogatásával évek óta működő Öröm a zene tehetségkutatók is kapcsolódni tudnának az új oktatási rendszerhez.

Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítója felidézte a konferencián, hogy a könnyűzenei oktatás alprogram 2016 végén indult a Hangfoglalón belül, és azokra a kutatásokra épült, amelyek megállapították: a zenét tanuló gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, a zenekarban játszók szociálisan érzékenyebbek lesznek társaiknál, és a zenélőkből kerül ki a tudatos zenei vásárlók köre is.

A Hangszert a kézbe rendezvénysorozatot az elmúlt négy évben pályázatok útján 240 millió forinttal támogatták, ezeken a kiállításokon negyven településen több mint 110 ezer látogató volt, az érdeklődők vadonatúj hangszereken próbálhatták ki a zenélést – mondta Bajnai Zsolt.