Észt kollégájával találkozott Kövér László

Kövér László, Jüri Ratas, észt
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b2) fogadja Jüri Ratast, az észt parlament elnökét (b) az Országház előtt 2021. november 12-én.
MTI/Kovács Attila

Kövér László házelnök megbeszélést folytatott Jüri Ratas észt házelnökkel, aki hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke pénteken az MTI-vel.

Szilágyi Zoltán a tárgyalásról beszámoló közleményben idézte a magyar házelnököt, aki azt mondta: 

"Országainkat a nyelvrokonságon túl a harminc évvel ezelőtti küzdelmeink is összekötik, amikor Észtország és Magyarország is a szabadságáért, függetlenségéért küzdött." 

Kövér László hangsúlyozta, az elmúlt három évtizedben is minden területen jól működtek az észt-magyar kapcsolatok, mind a gazdasági, mind a kulturális, mind pedig a védelmi-biztonsági együttműködés.

Hozzátette, napjainkban is rengeteg aktuális, közös európai ügy érinti Észtországot és Magyarországot, de sajnálatos módon többségben vannak a negatív, megoldásra váró, problémás ügyek, amelyek kihívásként jelentkeznek, a két ország és az európai közösség előtt is, legyen szó a szélesedő illegális migrációról, az energiaválságról, a koronavírus-járványról vagy a klímaváltozásról.

A közleményben azt írták, Jüri Ratas különlegesnek nevezte, hogy az államközi kapcsolatok "ennyire gördülékenyek", ami - tette hozzá - a folyamatos kapcsolattartásnak és párbeszédnek is köszönhető. Az észt házelnök a jó kapcsolatok fenntartásában kiemelte a két törvényhozás rendszeres együttműködését és a parlamenti baráti csoportok tevékenységét.

A védelmi-biztonsági együttműködésről szólva Jüri Ratas megköszönte Magyarországnak a balti légtér védelméhez nyújtott hozzájárulását és a Három Tenger Kezdeményezés támogatását.

A két házelnök egyetértett abban is, hogy a jövőben erősíteni lehetne a visegrádi négyek és a három balti állam együttműködését a turizmusban, a gazdaságban és az emberek közötti kapcsolatokban.

Kövér László online megbeszélést folytatott Jüri Ratas észt házelnökkel

Kövér László, az Országgyűlés elnöke online megbeszélést folytatott Jüri Ratas észt házelnökkel kedden. A megbeszélésen a házelnökök áttekintették a két ország kapcsolatait, egyetértve abban, hogy Magyarországnak és Észtországnak az Európai Unióban és a NATO-ban betöltött szövetségesi viszonyán túlmenően közösek a nemzeti érdekei a biztonságpolitikai együttműködés, valamint a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése terén.

Az oktatásról szólva kiemelték az Eötvös Loránd Tudományegyetem finnugor tanszékének működését. Kövér László úgy fogalmazott: fontos a fiatal generáció számára annak a tudásnak az átadása, amelyet a két nép mindeddig felhalmozott.

A megbeszélésen szó esett az Európa jövőjéről szóló konferenciáról is. Kövér László szerint csak akkor lehet sikeres ez a rendezvény- és konzultációsorozat, ha erős parlamenti pillére van, hiszen csak így garantálható a polgárokkal folytatott párbeszéd demokratikus legitimációja.

Az észt házelnök az Európai Unió nagy pártfogójának nevezte magát, egy olyan Európai Uniónak, amely 27 független európai államot fog össze.

Jüri Ratast és delegációját a nap folyamán fogadta Áder János köztársasági elnök is - áll a közleményben.