Aggódik a magyarországi helyzet miatt a leendő cseh Európa-ügyi miniszter

Mikuláš Bek, Csehország EU-minisztere
Mikuláš Bek leendő cseh EU-miniszter
Facebook

"Évek óta növekvő aggodalommal figyelem a magyarországi helyzetet"

– fogalmazott a Deník N-nek adott interjújában Mikuláš Bek (EPP – Európai Néppárt), a cseh szenátus tagja, leendő EU-miniszter.

Bek, aki a centrista STAN párt tagja ugyanis volt rektorként aggódva látta, Magyarország hogyan viszonyul az egyetemi autonómia kérdéséhez. Az európai ügyekért felelős miniszter a lengyel alkotmánybíróság uniós jogfölény elleni ítélete kapcsán úgy vélekedik, hogy "a helyzet valóban súlyos".

Az Euractiv azt írja, egyelőre nem világos, hogy Csehország beleegyezne-e egy olyan jogállamisági mechanizmus esetleges elindításába, amely felfüggesztheti Magyarország vagy Lengyelország uniós támogatását, mivel a leendő kormánynak egyelőre nincs hivatalos álláspontja ezt illetően.

Bek ugyanakkor rámutatott, hogy a cseh szenátus EU-ügyi bizottsága, ahol ő volt az elnök, támogatta a jogállamisági feltételrendszert. Ám mégsem lesz könnyű konszenzusra jutni a leendő koalíciós pártok között az ügyben. Mint a lap kifejti:

Míg a Kalózok (Zöldek/EFA) erős ellenfelei a jelenlegi magyar és lengyel kormánynak, addig a konzervatív polgári demokraták (ODS, ECR) soha nem emeltek szót sem Orbán Viktor, sem Mateusz Morawiecki ellen.

Egyedül a nemrég kinevezett cseh kormányfő, Petr Fiala (ODS) és említett lengyel kollégája nem lesz ilyen az uniós tagállami vezetők közül az Európai Konzervatív és Reformista politikai csoportból.

Bek megjegyezte azt is, Fiala cseh miniszterelnök álláspontja nem fog annyira eltérni az EPP-étől.

Ahogy azt mi is megírtuk, októberben egy hajszállal az addig ellenzékben lévő jobboldali hárompárti Spolu koalíció nyerte a képviselőházi választást Csehországban. Így az Orbán Viktorral is jó kapcsolatokat ápoló Andrej Babiš miniszterelnöknek távoznia kellett tisztségéből, és ellenzékbe vonult.

A cseh kormánypárt szoros választási győzelme volt várható, mégis az ellenzék nyert

A kormányzó centrista ANO mozgalom nagyon szoros győzelmét jelzik a szombaton délután zárult képviselőházi választás részeredményei a cseh statisztikai hivatal adatai szerint. Az MTI tudósítása úgy szól, a választási körzetek több mint 88 százalékában leadott szavazatok összesítése alapján a kormányzó ANO 28,1 százalékot szerzett, a második helyen a hárompárti Spolu koalíció 26,5 százalékot, a harmadik helyen pedig a kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalíció 14,9 százalékot kapott; negyedikként pedig a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) jutna be a parlamenti alsóházba 10 százalékkal.