Úgy érzik a pedagógusok, hogy Orbán becsapta őket

Úgy érzik a pedagógusok, hogy Orbán becsapta őket

Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok  Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága, hogy miközben a sztrájkbizottsági tárgyalások még folynak az Emberi Erőforrások Minisztériumával a Magyar Közlönyben megjelent a rendeletmódosítás, mintha már megállapodtak volna - írja közleményében a két szakszervezet. 

A két szakszervezet visszautasítja ezt az etikátlan magatartást. Mint írták:

meccs közben nem hirdetünk végeredményt! 

Hozzátették, hogy a két pedagógus szakszervezet évek óta tisztességes bért követel, nem pedig bérpótlékot, de ezt a kormány nem értette meg, sőt önmagának is ellentmondva újabb bérpótlékot vezetett be tavaly. A pedagógusok előmeneteli és illetményrendszerének bevezetésekor éppen az volt a kormányzati szándék, hogy a béremelésekben érvényesüljön egyfajta automatizmust magában foglaló bértábla. Ne pótlékokkal, hanem alapbérnöveléssel emeljék az illetményeket, amelyek valamennyi járandóságba, így pl. a jubileumi jutalomba is  beszámítanak. 

"A PSZ és a PDSZ küzd azért, hogy a kormány tartsa be eredeti ígéretét, és a  folyamatosan növekvő mindenkori minimálbért vegye figyelembe a pedagógus végzettségű foglalkoztatottak fizetésének kiszámításakor. A kormány ezt sem  tartotta fontosnak, miközben pedagógusok ezrei hagyják el a szakmát, a  pályakezdők pedig messze elkerülik az iskolákat, óvodákat az alacsony fizetések  miatt."

Jelezték, hogy a kormány a 2014-es 101 500 forintos minimálbérrel mint vetítési alappal fagyasztotta be az illetményeket, a mostani újabb „bérfagyasztó”, bérpótlékról szóló rendelkezés további feszültséget okoz: januártól egy 17 éves fiatal, akinek szakmunkásvizsgája van, ugyanannyit fog keresni, mint egy 14(!) éve pályán lévő tanítónő, óvónő.

"Közben a minimálbér és a garantált bérminimum tovább nő jövőre, de a kormány nem tartja fontosnak, hogy azokat is megbecsülje, akik a  gyermekeket, a diákokat oktatják és nevelik. Ezzel a döntésével a kormány ismét  megalázta a közoktatásban dolgozókat. Ám a szakszervezetek nem adják fel! Megvárják a meccs végét, amely akár a jövő év tavaszáig is kitolódhat"

- olvasható a két szakszervezet közleményében.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}