Felmérés: bár 14 éves csúcson az infláció, a fideszesek kevésbé veszik észre a drágulást

Mint megírtuk, novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. decemberben volt legalább ekkora az infláció - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Egy év alatt az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal emelkedett, ami 0,8 százalékponttal több az októberinél.

KSH: Utoljára 2007-ben volt ilyen magas az infláció

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. decemberben volt legalább ekkora az infláció - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A novemberi maginfláció 5,3 százalékos volt, 0,6 százalékponttal magasabb az előző havinál. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 37,7, illetve 16,8 százalékkal.

Nagy egyetértés van abban, hogy jelentősen megdrágult a mindennapi bevásárlás, az árak elszabadulását pedig a legtöbben a kormány számlájára írják – derült ki a Népszava által megrendelt kutatásból, amit a Publicus Intézet készített.

A megkérdezettek 86, ezen belül az ellenzékiek 100, de még a kormánypárti szavazók 74 százaléka szerint is durván drágultak a mindennapi megélhetéshez szükséges fogyasztási cikkek, élelmiszerek, tisztítószerek,
és vélhetően csak a politikai elfogultság mondatja utóbbiak 1 százalékával, hogy nem érzékeltek áremelkedést.

Érdekesség, hogy a fideszesek negyede csak kis mértékű áremelkedést érzékelt.

A felmérésben megkérdezettek 29 százaléka szerint megérzi a családi kassza az áremelkedéseket.

„A kevésbé iskolázottak, illetve a nyugdíjasok negyede tartozik utóbbiak közé, ezzel szemben a Fidesz-szavazók ötöde állította, szerintük nem vehető észre a drágulás”

– olvasható a cikkben.

Az árak elszabadulásáért

  • a legtöbben, 32 százaléknyian a kormányt okolják – az ellenzékiek kétharmada, de még a fideszesek hetede is,
  • 28 százalék a világgazdasági folyamatokat,
  • 8 százalék pedig a koronavírus-járványt azonosítja a jelenség hátterében.

Kiderült továbbá, hogy 

a kormánypártiak 8 százaléka egyenesen Soros Györgyöt okolja ezért