Macron kijavította Orbánt: nem az LMBT-ellenes törvény, hanem a korrupció miatt vonják el az EU-pénzeket

Macron kijavította Orbánt: nem az LMBT-ellenes törvény, hanem a korrupció miatt vonják el az EU-pénzeket

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn a V4-csúcs mellett négyszemközt is találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten, mely során megvitatták a jogállam, a kisebbségi jogok és a korrupció helyzetét, noha Macron kétszer is összetévesztette Magyarországot Lengyelországgal az újságírók kérdéseire adott válaszaiban - írja keddi cikkében a Politico.

Orbán a francia-V4-csúcs után: „Nem kívánok a francia belpolitikára semmilyen megjegyzést tenni"

Alaposan és kimerítően megvitatták a migráció és a jogállamiság kérdését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a V4+Franciaország csúcstalálkozón. A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Franciaország vezetőinek egyeztetését követő sajtótájékoztatón a kormányfő kiemelte: Emmanuel Macron a francia EU-elnökség megkezdése előtt áttekintést adott a terveikről és a célkitűzéseikről.

Mielőtt a hazai ellenzéki pártok vezetőivel, köztük Márki-Zay Péterrel tárgyalt, a magyarországi kormányfővel egyeztetve az említett témák kapcsán Macron azt mondta: 

"Nagyon csekély az előrelépés ezekben a kérdésekben, egyértelmű azon magyarországi akarat, hogy az áprilisi választások előtt ne lépjünk előre ezekben a kérdésekben."

Arról is beszélt, hogy vannak nézeteltéréseik, amelyeket nagyon világossá is tett. Orbán pedig a személyes tárgyalásuk előtt, a Visegrádi Csoport csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatón azt mondta, gyakran vannak "komoly viták", időnként "éles viták" közte és Macron között, de szereti a vitákat, ha azokban nem rossz, hanem jó minőség van.

"Magyarország viszonya Macron elnökkel tiszteletteljes" - nyilatkozta Orbán a sajtónak, hozzáfűzve: "politikai ellenfelek vagyunk és egyben európai partnerek is."

Orbán Viktor arról is szólt, hogy szerinte az EU azért nem ad pénzt a helyreállítási alapból, mert nem ért egyet a vitatott LMBT-ellenes törvénnyel (azaz pedofilellenes vagy "gyermekvédelmi" törvény - a szerk.), mire a francia államfő helyesbítve közbeszólt, hogy a korrupció és a közbeszerzés jelenti a valódi okot.

A Franciaország elnöke elsősorban azért kereste fel Budapestet, hogy megszerezze a Visegrádi Csoport támogatását az EU soron következő francia elnöksége által előirányzott kulcstémákhoz. Azaz a migrációs egyezmény megújításához, az éghajlatvédelemhez, illetve az európai védelmi képesség fejlesztéséhez.

A magyar kormányfő hétfőn azt is elmondta, hogy Macronnal három dologban értenek egyet: szeretik a hazájukat; mindketten Európa megerősítésén dolgoznak; és hogy Európának stratégiai autonómiára van szüksége. Magyarország számára Orbán szerint a stratégiai autonómia az európai védelmi ipart, az atomenergiát és az erős mezőgazdasági szektort fedi le.

Bár a sajtótájékoztatón mindketten a személyes jó viszonyt hangsúlyozták egymás irányába, a lap szerint

a francia és a magyar vezető formálisan a politikai spektrum két teljesen ellentétes végéhez tartozik.

Míg Orbán Viktor a nacionalista és euroszkeptikus pártok új, összeurópai szövetségét igyekszik nyélbe ütni, addig Macron pártja, a La République En Marche egy haladó mozgalom, és a leghangosabb hazai ellenzéki szereplőkkel is szövetségben áll.

Ismeretes, többek közt egy közös Európa víziójáról, az EU-s pénzekről, a magyar választások tisztaságáról és a mindkét országot érintő orosz befolyásról is egyeztetett a francia elnökkel tegnap Karácsony Gergely főpolgármester, Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke és Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselő.

Az EU-s pénzekről és a jövő évi választásokról is szó esett Macron és az ellenzék találkozóján

Közös Európa vízióról, EU-s pénzekről, a magyar választások tisztaságáról és a mindkét országot érintő orosz befolyásról is egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel Karácsony Gergely főpolgármester, Márki-Zay Péter, közös miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke és Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselő - írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.