Az EU-s pénzekről és a jövő évi választásokról is szó esett Macron és az ellenzék találkozóján

Emmanuel Macron, ellenzék, Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Donáth Anna
Márki-Zay Péter / Facebook

Közös Európa vízióról, EU-s pénzekről, a magyar választások tisztaságáról és a mindkét országot érintő orosz befolyásról is egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel Karácsony Gergely főpolgármester, Márki-Zay Péter, közös miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke és Donáth Anna, a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselő – írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

 

A magyar ellenzék vezetői szerint jól látható, hogy európai terveik nagyrészt megegyeznek a francia soros elnökség elképzeléseivel.

Európa kérdése

Miközben a magyar ellenzék és a francia elnök egyetért abban, hogy erős, sikeres Európára van szükség, Orbán Viktor ezzel szemben azokat támogatja, akik gyengítik Európát. Sőt, maga is Brüsszel ellen hiszterizálja a magyarokat, valamint 10 év alatt orosz és kínai befolyási övezetté silányította Magyarországot.

'22-es választás: Macron jól ismeri az orosz propaganda-módszereket

A hatpárti szövetséget képviselő ellenzéki vezetők felhívták a figyelmet a közelgő magyar választások tisztasága körüli aggodalmaikra, különösen az orosz propaganda-módszerek használatára. Emmanuel Macron jól ismeri ezeket a módszereket, ugyanis Franciaországról rendszeresen hazudozik az orosz RT nevű propagandagépezet. Mindez Magyarországon ráadásul súlyosabb azzal, hogy a Fidesz szinte az összes független sajtóterméket elfoglalta, felvásárolta, bezáratta. Erre jön rá, hogy saját érdekeik szerint átírták a választási törvényeket is.

A jogállami mechanizmusról

A találkozón szóba került a jogállami mechanizmus ügye is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az európai adófizetői pénzeknek a magyar embereknél, és nem az oligarchák zsebében a helye. Ezért mindennél fontosabb, hogy 2022-ben kormányt váltsunk.

A találkozón kiemelten foglalkoztak a magyar önkormányzatok helyzetével is.

Az ellenzék vezetői elmondták, hogy Magyarországon többségben vannak a változást akarók, a Fidesz hatalmasat gyengült az önkormányzati választásokon. Ennek egyenes következménye, hogy az Orbán-kormány megfosztotta bevételei jó részétől az önkormányzatokat és elsősorban Budapestet, így a túléléséért napi harcot kell vívni a kormánnyal.

Az egyesült ellenzék a közös gazdasági programjáról is beszélt a francia elnöknek

A magyar ellenzék vezetői vázolták közös gazdasági programjukat: kiemelték, hogy ki szeretnének törni abból a csapdából, hogy Magyarországon alacsonyak a fizetések, semmit nem ér a forint, és az uniós támogatások a Fidesznél landolnak. Az ország nem tud előrelépni, miközben egyre többen szegényednek el.

Az ellenzék szerint az ország versenyképességét nem stadionok, betonozott közterek és oligarchák, hanem a tudás és az innováció növelheti, salátatörvények és éjféli jogalkotás helyett jogbiztonságra, kivételezett cégek helyett pedig partnerségre van szükség.