Karácsony (még) nem vétóz, de nagyon mérges a Budapestet érintő újabb elvonások miatt

Karácsony (még) nem vétóz, de nagyon mérges a Budapestet érintő újabb elvonások miatt

Karácsony Gergely főpolgármester egy hosszú Facebook-posztban fejezte ki nemtetszését az újabb kormányzati elvonásokkal kapcsolatban, ugyanakkor az atombombát, az atlétikai vb vétóját nem lebegtette be. 

Ahogy arról beszámoltunk, a gazdasági válság újabb megszorításokra kényszerítette az Orbán-kormányt, most 755 milliárd forint elvonásáról döntöttek. Ennek részeként gyakorlatilag lenulláznák az Egészséges Budapest Program költségvetési forrásait, több mint 13 milliárd forintot. 

"Hatalmas megszorítócsomagot kapott Magyarország karácsonyra az Orbán-kormánytól. Harsogták eddig kevélyen, hogy a válságot megszorítás nélkül kezelik, a karácsony előtt megjelent Magyar Közlöny szerint hazudtak: 755 milliárd forintos megszorításról döntött a kormány. Válság is van, megszorítás is van. 

Orbánék úgy viselkednek, mint Móricka, mindig ugyanaz jut eszükbe: ha megszorítás, akkor Budapest. A csak nagyvonalaiban, fontos részletek nélkül közzétett megszorítócsomag megnyirbálja az Egészséges Budapest Program forrásait, több mint 13 milliárd forintot vesz el a budapesti egészségügy fejlesztésétől. Ez, minden túlzás nélkül, élet-halál kérdése" - írta a polgármester. 

Karácsony Gergely ezután azt sorolja, milyen küzdelmet folytatott a kormánnyal szemben a program megvalósulása érdekében: igaz, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság körüli vitát nem emelte ki. 

"A kormány megszorítócsomagja világos értékválasztás. Nem csak arról van szó, hogy tovább büntetik a budapestieket, de arról, hogy a sok felesleges és pazarló presztízsberuházást fontosabbnak tartják az egészségnél, az emberéletnél"

- fogalmazott a főpolgármester.