Leállították több város, köztük Almati repülőterét Kazahsztánban

Leállították több város, köztük Almati repülőterét Kazahsztánban

Kazahsztánban a tüntetések miatt csütörtökön nem nyitott ki Almati, Aktobe és Aktau repülőtere - jelentette a helyi média az MTI értesülése szerint.

A Habar-24 televízió beszámolója szerint az ország legnagyobb városa, Almati repülőtere ideiglenesen felfüggesztette működését, és egyelőre zárva tart Aktau és Aktobe légikikötője is.

Arról is beszámoltak a televízióban, hogy az ország több régiójában a vasútvonalakon keletkezett akadályok miatt töröltek 25 járatot.

Almatiban a tüntetők körülvettek két klinikai kórházat, és megakadályozzák a betegek és az egészségügyi személyzet bejutását.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök utasította a biztonsági erőket, hogy hozzanak intézkedéseket a csapatok "harckészültségének és moráljának javítása érdekében", a regionális hatóságokat pedig felszólította, hogy támogassák a rendvédelmi erők elesett tagjainak családját - közölte csütörtökön az államfő sajtószolgálata.

Az elnök egyben arra utasította a távközlési minisztériumot, hogy a belügyminisztériummal közösen alakítson ki egy közvetlen vonalat, amelyen keresztül

"a polgárok tájékoztatást kaphatnak a bűnbandák akciói miatt eltűnt személyekről és a halálos áldozatokról".

Mint ismert, az utóbbi napok során tömeges tüntetéshullámot váltott ki Kazahsztánban, hogy jelentősen megemelkedtek a gázárak. A tömegessé vált tiltakozás azóta olyannyira eszkalálódott, hogy csütörtökön arról adtak hírt a sajtóban különféle értesülések alapján, hogy a kazah rendőrség már több tucat demonstrálót ölt meg Almatiban, a közép-ázsiai ország legnagyobb városában. Pontos számokat azonban utóbbiról egyelőre nem tudni, a legutóbbi híradások szerint a biztonsági erők legalább nyolc tagja életét vesztette, és 317-en megsebesültek a zavargások során.

Demonstrálók tucatjait ölte meg a kazah rendőrség Almatiban

A rendőrség több tucat "rendbontót" ölt meg csütörtökön Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban - idézte a hatóságokat az Interfax orosz hírügynökség csütörtökön. A tömeges méretűvé duzzadt demonstráció a gázárak emelkedése miatt robbant ki. Reggel több páncélozott harci jármű és több tucat katona vonult Almati főterére, ahol már harmadik napja százak tüntetnek a kormány ellen.