Tádzsikisztán kész segíteni Kazahsztánnak, a kirgizek kimenekítik onnan az állampolgáraikat

Tádzsikisztán kész segíteni Kazahsztánnak, a kirgizek kimenekítik onnan az állampolgáraikat

Tádzsikisztán kész segítséget nyújtani Kazahsztánnak az országban kialakult fenyegetés elhárítására a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) keretében - közölte csütörtökön a közép-ázsiai ország külügyminisztériuma.

A kirgiz külügyminisztérium közlése szerint a kirgiz hatóságok megkezdték azoknak az állampolgáraiknak a kimenekítését Kazahsztánból, akik vissza akarnak térni hazájukba.

Az örmény külügyminisztérium csütörtöki közleményében aggodalmának adott hangot azon hírek miatt, melyek szerint terroristacsoportok hatoltak be Kazahsztánba, és meggyőződését fejezte ki, hogy politikai problémákat nem lehet erőszakkal megoldani.

A KBSZSZ-t hat volt szovjetköztársaság, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Örményország alkotja - írja az MTI.

Demonstrálók tucatjait ölte meg a kazah rendőrség Almatiban

A rendőrség több tucat "rendbontót" ölt meg csütörtökön Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban - idézte a hatóságokat az Interfax orosz hírügynökség csütörtökön. A tömeges méretűvé duzzadt demonstráció a gázárak emelkedése miatt robbant ki. Reggel több páncélozott harci jármű és több tucat katona vonult Almati főterére, ahol már harmadik napja százak tüntetnek a kormány ellen.

Ma reggel arról adott hírt több sajtóorgánum is, hogy csütörtökön a kazah rendőrség több tucat demonstrálót ölt meg Almatiban, a közép-ázsiai ország legnagyobb városában, ahol a napokban tömeges méreteket öltő tüntetés tört ki.