A lengyelek meglépik azt, amihez Orbánék gyávák: csökkentik az üzemanyag áfáját

A lengyelek meglépik azt, amihez Orbánék gyávák: csökkentik az üzemanyag áfáját

A jövő héten a lengyel kormány új antiinflációs programot jelent be, amelynek egyik fő eleme az üzemanyagok áfájának csökkentése lesz – idézi a G7 gazdasági szakportál Mateusz Morawiecki kormányfő Interiának adott nyilatkozatát (a jövő héten a kormány új antiinflációs programot jelent be, amelynek egyik fő eleme az üzemanyagok áfájának csökkentése lesz).

A benzin és a dízelolaj áfája Lengyelországban a normál, 23 százalékos kulcs helyett 8 százalék lesz.

Morawiecki úgy számol, a lépés negyedévente 120 milliárd forintnak megfelelő zloty kiesést okoz a költségvetésben, és ha enyhül az infláció, akkor fokozatosan visszatérnek a normál áfakulcshoz.

A lengyel kormány számításai szerint

így az üzemanyagok literje átlagosan 5 zlotyba, azaz mostani árfolyamon kevesebb, mint 400 forintba fog kerülni.

A kormányfő azt mondta, az Európai Bizottság még nem bólintott rá erre a kérésre, de – mint mondta ennek ellenére is meglépik az adócsökkentést, mert nincs idejük várni,

fontosabbnak tartják a lengyel lakosság érdekeit a brüsszeli vagy berlini bürokratákénál.

Korábban Markus Söder bajor miniszterelnök, aki a KDNP-vel azonos pártcsaládba tartozó Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke azt mondta, átmenetileg 7 százalékra kellene csökkenteni az üzemanyagok áfakulcsát.

Magyarországon a Jobbik politikusai, Jakab Péter, Dudás Róbert, Potocskáné Kőrösi Anita és Z. Kárpát Dániel határozati javaslatban kezdeményezték, hogy

az Orbán-kormány kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal az üzemanyagok áfájának csökkentéséről.

A javaslatot a fideszesek nem támogatták, így hazánkban marad az Európa-rekordot jelentő 27 százalékos adókulcs az üzemanyagokon is.

Ennyi volt a szabadságharc, a Fidesz nem akarja, hogy olcsóbb legyen az üzemanyag

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes többsége hétfőn elutasította a Jobbiknak azt a határozati javaslatát, mely az üzemanyagárak hosszú távú csökkentését eredményezhette volna. Az indítvány egyrészt az üzemanyagok hatósági árának maximalizálását nem a jelenlegi, egységesen 480 forintban, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) novemberre közzétett - a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható - áron javasolta.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A lengyel kormány korábban azt is jelezte,

az alapvető élelmiszerek áfáját nullára csökkenti, azaz megszünteti,

ám ennek részleteit szintén csak a jövő hétre ígérik. Magyarországon az ellenzék szintén megtenné ezt a lépést.

Lengyelországban a statisztikai hivatal pénteken nem végleges adatként azt közölte hogy decemberben az éves bázisú infláció 8,6 százalékra nőtt a novemberi 7,8 százalékról. (Magyarországon a novemberi inflációs adat 7,4 százalék volt, a decemberi, illetve éves adatot jövő pénteken teszi közzé a KSH. A szerk.) A szakértők alacsonyabb, 8,3 százalékos decemberi inflációra számítottak. A lengyeleknél éves szinten a legnagyobb mértékben, 32,9 százalékkal az üzemanyagárak emelkedtek, miután novemberben 36,6 százalékos növekedést jegyeztek fel.

A lengyel jegybank, amelynek inflációs célja 2,5 százalék plusz/mínusz 1 százalékpont, az idei évre 5,8 százalékos átlagos inflációval számol.