A sümegi önkormányzati cég szerint ez 7,5 mázsa fa, amit a rászorulóknak kiutalnak

A sümegi önkormányzati cég szerint ez 7,5 mázsa fa, amit a rászorulóknak kiutalnak

Újabb sümegi anomáliáról számolt be a Facebookon a város közismert ellenzéki aktivistája. Németh Szabolcsot egy, a városi rendelet alapján települési támogatásban részesülő rászoruló kereste meg azzal, hogy a városka által adott 25 ezer forintos tűzifa-támogatási utalványért mindössze „kettő és fél talicskányi” tüzelőt szállított le a Sümegi Közszolgáltató Kft. Németh beszámolója szerint a cég alkalmazottja ezt mondta: „Megvan ez 10 mázsa is!”, valamint: „Jó ez nektek!” Az érintetthez pénteken szállították a fát, az ő mérése szerint a leszállított tűzifa mennyisége 0,3 köbméter. (Jelen esetben erdei köbméterről van szó. Ez 1 m * 1 m * 1,7 m-t jelent. Ennek súlya frissen kivágva 11-12, légszáraz állapotban 8 mázsa körül van. – A szerk.)

Az aktivista Kovács Mihálytól, a sümegi Élhetőbb Városért Egyesület önkormányzati képviselőjétől kért segítséget, aki az érintett családokat megkeresve megerősítette, ez valóban rendkívül kis mennyiség. A képviselő tanácsára az illető panaszt tett az önkormányzati közszolgáltató cég vezetőjénél, aki akkor tett ígéretet a tűzifa mennyiségének pótlására, amikor szóba került Németh és Kovács neve. Hétfőn azután a péntekivel gyakorlatilag megegyező mennyiségű fát vittek ki neki.

Németh megjegyzi,

ezzel gyakorlatilag elismerték, hogy az első szállítással „átvágták a rászorulót”.

Németh megjegyzi azt is, a kiszállított tüzelő összetétele vegyes, van közte vadgesztenye és nyírfa is.

Persze elég a kályhában, jó az, ad egy kis meleget. De meddig és ennyiért?

– kérdezi a posztban Németh, aki hozzáfűzi, megkereste azokat, akik mostanában kaptak támogatási utalványra tűzifát, és

mindenhol ugyanaz van, mint a pénteki rászorulónál! 25 ezer forint fejében kaptak 0,3 köbméternyi fát, amit volt, aki a teatűzhelyében 4 nap alatt elfűtött. Mekkora mennyiség lehetett az?

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Az ügy akkora vihart kavart az élettársa hamisérettségi-botránya miatt amúgy is rivaldafényben levő Végh László polgármester körül, hogy kedden reggel a városvezető közölte, vizsgálatot indít az ügyben, az eredményről pedig 8 napon belül tájékoztatja a közvéleményt.

Megkeresésünkre pontos információ hiányában sem Németh, sem Kovács nem tudta megmondani, a közszolgáltató honnan szerzi be a támogatási utalványért adott tűzifát, azonban mindketten úgy vélték, egy része a város által a településrendezés során kivágott fákból származik.

Kerestük a tűzifa elosztását végző, így azért felelős Sümegi Közszolgáltató Kft.-t, szerettük volna megtudni, hogy honnan és mennyiért szerzik be a támogatásként adott tüzelőt, illetve ha az a város „saját kitermelése”, akkor mi alapján állapítják meg, mekkora mennyiség ér 25 ezer forintot. A közszolgáltató kft.-nél érdeklődésünkre azt mondták,

ők azt az utasítást kapták, hogy az ügyben felmerült minden kérdésben az önkormányzatot kell hívni.

Az önkormányzatnál megkeresésünkre a valóban segítőkész ügyintéző hölgy ismertette is az önkormányzati rendeletben  foglaltakat, hozzátéve,

a 25 ezer forintos tüzelőutalvány értéke tartalmazza a kiszállítás költségeit is, valamint – bár a rendelet szerint a fát elsősorban darabolás, hasogatás nélkül utalják ki – a közszolgáltató ezt mégis megteszi, és „konyhakész állapotban” szállítják ki a rászorulókhoz.

Amikor arra kérdeztünk rá, hogy a közszolgáltató mennyit szerzett be külső beszállító(k)tól, és mennyit a saját kivágásból, illetve szerintük mekkora mennyiség ér 25 ezer forintnyi tüzelőt, arra értelemszerűen nem tudtak válaszolni,

azt ajánlották, keressük azt a közszolgáltató kft.-t, ahonnan az önkormányzathoz irányítottak minket minden kérdéssel.

Az biztos, hogy a 25 ezer forintos támogatási keret az eredetileg kiszállított 0,3 köbméternél, de még a 0,6 köbméternél is többet kell, hogy érjen. A közeli (pápai központú) Bakonyerdő Zrt. honlapjának árjegyzéke szerint a legdrágább bükk, gyertyán, illetve akác köbmétere kerül 27 százalékos áfával együtt nagyjából 25 ezer forintba.

(Nyitóképünk NEM illusztráció!)