Európa kész szankciókat alkalmazni Oroszország ellen, de egyelőre szeretné békés módon rendezni az ukrán kérdést

Európa kész szankciókat alkalmazni Oroszország ellen, de egyelőre szeretné békés módon rendezni az ukrán kérdést

Emmanuel Macron francia elnök pénteken telefonon beszél Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - közölte kedden a francia elnök, majd megígérte, hogy „soha nem adja fel az Oroszországgal folytatott párbeszédet".

A Politico szerint Macron Berlinben felszólalt Olaf Scholz német kancellár mellett, aki a Moszkvával való tárgyalások folytatását is szorgalmazta, mivel egyre nagyobb a félelem a terén, hogy Oroszország ukrajnai inváziót tervez, miután több mint 120 000 katonát gyűjtött össze a határon. A francia elnök a párbeszédre való felhívását összekapcsolta egy új európai biztonsági javaslattal, amelyet a múlt héten mutatott be, mint lehetséges hosszabb távú tárgyalási eszközt a Moszkvával fennálló feszültségek enyhítésére.

„Folytatni kell az egyértelmű párbeszédet Oroszországgal, mert ez szükséges ahhoz, hogy minden félreértést vagy kétértelműséget elkerüljünk"

- mondta Macron Putyinnal folytatott pénteki telefonhívására utalva.

Macron Putyin felé tett „gesztusai" nem sokkal azután történtek, hogy Joe Biden amerikai elnök hétfő este telefonbeszélgetést folytatott számos európai vezetővel, köztük Macronnal, hogy jelezze a nyugati szövetségesek felé, hogy nem hajlandó engedni Oroszországnak ukránkérdésben. A hívás után azonban egy Elysée-i tisztviselő megjegyezte, hogy Macron szeretne tárgyalni az orosz államfővel.

Macron jelezte, hogy több európai országgal karöltve igyekszik olyan megoldást nyújtani, ami a békés tárgyalásokat segítené Ukrajna és Oroszország között. Úgy véli, Európának és a világnak sem érdeke egy háborús konfliktus.

Macron ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az EU kész súlyos szankciókat alkalmazni, amelyek „óriási kárt" okozhatnak Oroszországnak, ha további agressziót folytat Ukrajna ellen.

„Aggasztó a helyzet”

– mondta Macron az Ukrajna közelében állomásozó orosz csapatokra utalva. A francia elnök „egységre” szólította fel az EU-országokat a szankciók előkészítése során, ami sürgető kérdés, mivel a tisztviselők továbbra is azon vitatkoznak, hogy az orosz gazdaság mely szegmenseit célozzák meg egy esetleges retorzió esetén.

„Közös válaszlépést kell előkészítenünk, attól függően, hogy hogyan haladnak a további [orosz] manőverek”

– mondta Macron. 

Szakértők szerint, ha Macron és Putyin közötti pénteki tárgyalás nem lesz sikeres, akkor az akár végleg eldöntheti az orosz-ukrán konfliktus kérdését. 

Hidegháború - Kész katonákat küldeni Amerika Ukrajna védelmére

8500 amerikai katonát helyeztek fokozott készültségbe arra az esetre, ha Oroszország támadást indítana Ukrajna ellen - közölte hétfőn John Kirby, a Pentagon szóvivője. A CNN tudósítása szerint Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere Joe Biden elnök utasítására parancsot adott ki, hogy az Egyesült Államok felkészüljön egy lehetséges orosz invázióra Ukrajnában, ugyanis a helyi hírszerzők szerint bármikor kitörhet a háború.

Németország kivár

A német kancellár, Olaf Scholz hasonlóképpen igyekezett megnyugtatni Ukrajnát, hogy Németország kiáll a kelet-európai ország egysége mellett. Kijelentette, hogy Németország azon dolgozik, hogy megnyugttassa az ukránokat azok után, hogy Berlin megtagadta az olyan fegyverek exportját, amelyek segíthetnek Kijevnek megvédeni magát egy esetleges invázió ellen.

Scholz felszólította Oroszországot, hogy tegyen „egyértelmű lépéseket” a deeszkaláció felé, és azzal érvelt, hogy Ukrajna teljes mértékben számíthat Németországra.

„Az elmúlt években a német kormány többször is úgy döntött, hogy nem szállít fegyvereket. Ennek megvannak az okai, amelyek természetesen az elmúlt évek, évtizedek tanulságán is alapulnak. Mindazonáltal sokat tettünk Ukrajna gazdasági és demokratikus fejlődésének aktív támogatásáért, akár a rendelkezésünkre álló pénzügyi eszközökkel is"

– mondta Scholz.

Szijjártó Ukrajnát bírálta

A fideszes Magyar Nemzetnek Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt az orosz-ukrán válságról, hogy a nyilvánosság előtt ugyan háborús a retorika, de a színfalak mögött azonban korrekt, néha már szívélyes tárgyalások folynak az amerikaiak és oroszok között. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ebben a feszült helyzetben sem kérhetik a nyugati hatalmak, hogy lazítsanak az orosz-magyar kapcsolatokon.

Szijjártó reményét fejezte ki abban, hogy a jövő heti Orbán-Putyin találkozó tovább javítja a két ország közötti kapcsolatokat. Ukrajnával kapcsolatban azonban elmondta, hogy kevésbé optimista, mert úgy véli, hazánk rengeteg gesztust tett Ukrajna felé, míg az ukránok a jogfosztás politikáját alkalmazzák a kárpátaljai magyarsággal szemben. 

„Ha az ukránok nem lépnek vissza ettől a politikától, az nagyon erőteljesen korlátozni fogja a magyar kormány lehetőségét arra nézve, hogy Ukrajnának bármiféle támogatást biztosítsunk, akár ebben a konfliktusban is"

- tette hozzá a külügyminiszter.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}