Felszámolhatják az MNB alapítványait

Felszámolhatják az MNB alapítványait

2023 közepéig megszüntetik az MNB alapítványait – írja a Portfolio az Eurostat dokumentumaira hivatkozva. A lap szerint az Európai Unió statisztikai hivatalának látogatási jegyzőkönyvéből kiderült az is, hogy mindez nem is új terv, valójában már 2020 végére ígérték az időközben egy egységbe összevont alapítványok állami körbe való visszasorolását, csak ez a pandémiás helyzet miatt elmaradt.

Az alapítványok által kezelt eszközök – ezekről elég sokat hallhattunk, ugyanis rengeteg műtárgyat vásároltak össze közpénzből -  közvetlenül a jegybank mérlegébe kerülhetnek – olvasható az Eurostat legfrissebb EDP-jegyzőkönyvében. A jegyzőkönyv szerint a magyar hatóságok is elismerték tavaly, hogy nem a tervek szerint ment végbe a jegybanki alapítványok felszámolása, a járványhelyzet miatt ezt elhalasztották 2023 közepéig.

Vagyis a tervek szerint szűk másfél éven belül szűnhetnek meg az MNB alapítványai – mutat rá a lap, hozzátéve, hogy ez azért is érdekes, mert a jegybank korábban semmit nem kommunikált erről, még az eredetileg kitűzött határidőről sem, pedig a jelek szerint évek óta tervezik az alapítványok bezárását.

A Portfolio megkereste a jegybankot, de az MNB szűkszavúan csak annyit válaszolt, hogy a témával kapcsolatban egyéb információval nem kíván szolgálni.