A benzin valós piaci ára 520-540 forint körül van literenként

A benzin valós piaci ára 520-540 forint körül van literenként

Az ATV Start című műsorának vendége volt Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, aki kifejtette, hogy amennyiben követnénk az olaj világpiaci árát, akkor 520-540 forinti literenkénti árral kéne számolnunk, tehát a valós ár 15-20 százalékkal drágább jelenleg, mint amennyiért Magyarországon hozzá lehet jutni az üzemanyaghoz. Megjegyezte, hogy bár a horvát kormány is újra bevezette a hatósági árat az üzemanyagokra, de ők a valós árhoz, azaz 530-535 körüli, forintnak megfelelő horvát kunához igazították.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a hatósági ár miatt kialakult 50 forintos literenkénti különbséget nagyon nehéz kigazdálkodni.
Grád úgy látja, hogy az üzemeltetők nem bírják hosszútávon tartani ezt az árat és már nem hivatalos információkból lehet hallani három konkrét töltőállomás bezárásáról is. Hozzátette, hogy a vidéki, kis vállalkozásoknak sokkal nehezebb a helyzete, ugyanis nekik nincs annyi tartalékuk.

A szakértő ismertette, hogy normális helyzetben egy töltőállomás árbevételének 80-85 százalékát az üzemanyag adja, a kiegészítő tevékenységek – pl. autómosás – töredékét teszik ki, ezekből nem lehet kompenzálni a kieső bevételt.

Grád Otttó szerint ha megszűnne a hatósági ár, de amennyiben meghosszabbítják, akkor sem lehetne 480 forintos ár mellett megtenni azt. Ha mégis a 480 forintos áron tartják az hatósági árat, akkor tömeges kútbezárásra lehet számítani. Kifejtette, hogy a horvát minta nálunk is alkalmazható lenne, de az sem juttatná extra profithoz a töltőállomásokat, csak azok alapműködésére lenne elegendő.