Elismerte az összeférhetetlenséget Erős Gábor, lemondott a törvénytelen jövedelméről a fideszes jelölt

Erős Gábor
MTI/Mohai Balázs

Erős Gábor, a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje (Komárom-Esztergom megye 2.), Esztergom alpolgármestere nem jelent meg a mai önkormányzati testületi ülésen, így távollétében, zárt napirendi pont keretében vette tudomásul a testület, hogy február 8-ai hatállyal lemondott a Strigonium Zrt. felügyelő bizottsági tagságáról.

Beismerte a törvénytelenséget

A gond csak az, hogy hiába ismerte el a lemondással, hogy eddig megszegte a vonatkozó törvényeket, az összeférhetetlenséget így is meg tudják állapítani, hiszen már évekkel ezelőtt le kellett volna mondania a tiltott, másodlagos jövedelemforrásról. 

Amennyiben a következő esztergomi önkormányzati ülésen a törvényeknek megfelelően megállapítják az összeférhetetlenséget, úgy le kell mondania az alpolgármesteri címről, és az önkormányzati képviselői mandátumáról, ami alaposan gyengítheti az országgyűlési képviselőjelölti kampányát a fideszes Erős Gábornak. 

Két helyről jött a pénz?

Emlékezetes, az Alfahírnek Cserép János esztergomi önkormányzati képviselő a napokban elmondta, Erős Gábor 2016. december 14-e óta a Strigonium Zrt. felügyelő bizottságának tagja, amiért díjazásban is részesült, ez azonban az önkormányzati törvény szerint összeférhetetlen.

A korrupciós vádak miatt megbukott Völner Pál helyén, Komárom-Esztergom megye 2. számú egyéni választókerületében induló fideszes politikus, Erős Gábor eddig egyetlen alkalommal sem reagált a személyével kapcsolatban felmerült összeférhetetlenségre, ezért is volt joggal várható, hogy a munkahelyén, az önkormányzat testületi ülésén megjelenik. Azonban a szintén fideszes Hernádi Ádám polgármester melletti szék most üresen maradt. 

Összeférhetetlen?! Az önkormányzatnak nincs mozgástere, csak megállapítási kötelezettsége

Az összeférhetetlenséggel kapcsolatban nem releváns az én véleményem, mert azt a törvényi, jogszabályi környezet határozza meg, de ezekre tekintettel én úgy gondolom, hogy Erős Gábor esetében fennáll az összférhetlenség - fogalmazott az Alfahírnek Bádi Gábor, a Szeretgom önkormányzati képviselője. Elmondta, hogy vélhetően a következő ülésen foglalkoznak az összeférhetetlenség megállapításával, mert Cserép János leadta az ezzel kapcsolatos dokumentációt. De ebben az esetben "túl nagy mozgástere nincsen a képviselő-testületnek, csak megállapítási kötelezettsége van", hiszen 30 napon belül meg kellett volna szüntetni az összeférhetetlenséget - magyarázta.
 
Bádi Gábor
Harmati András - Alfahír


Bádi Gábor hangsúlyozta, hogy Erős Gábor amúgy rendszeres résztvevője az üléseknek, a mai hiányzása összefügghet akár a kampánnyal is. "De én úgy gondolom, hogy munkaidőben a választott képviselőknek illik részt venni az üléseken, nem jó üzenet a választóknak, ha egy városvezető, vagy egy képviselő a döntési folyamtokban nem vesz részt" - tette még hozzá. 

Pedig ez egy komoly ügy még a Fidesz számára is

A Helyi Önkormányzatról szóló törvény rendelkezése szerint, aki polgármester vagy alpolgármester, az máshonnan nem fogadhat el díjazást, nem működhet közre cégek tevékenységében pénzért. S ha Erős Gábor valóban nem jelentette be 30 nappal az alpolgármesterré választását követően, hogy jövedelme van a Strigonium Zrt. felügyelő bizottsági tagsága után, az már utólag nem is módosítható. Tehát, ha az esztergomi képviselő-testület kimondja az összeférhetetlenséget, másnap megszűnik az alpolgármesteri jogviszonya.

Harmati András - Alfahír

Jellemző, hogy a Fidesz kommunikációjában is előszeretettel foglalkozik az összeférhetetlenséggel. A kormánypárti Sára Botond által vezetett Fővárosi Kormányhivatal vizsgálatot is indított ellenzéki polgármesterekkel, alpolgármesterekkel szemben. Rossz hír lehet ez Erős Gábornak, mert Sára Botond leszögezte: a jogszabályok alól senki nem képezhet kivételt, egy főállású városvezető sem vehet fel fizetést két helyről, közpénzt pedig különösen nem.

A fővárosi kormánymegbízott szerint az érintett önkormányzatoknál az illetékes bizottság, vagy a képviselőtestület vizsgálhatja az ügyet. Amennyiben az eredménytelen lesz és az összeférhetetlenséget nem oldják fel, a Kormányhivatal bírósági úton szerez érvényt igazának.

Diplomás partjelző

Az Igazságügyi Minisztériumot (is) megrázó korrupciós botrányba belebukó Völner Pál pótlására láthatóan nem készült fel megfelelően a Fidesz. Erős Gáborral kapcsolatban előbb az Alfahír írta meg, hogy azt a látszatot keltette, hogy diplomát szerzett, majd a Szabad Európa arról számolt be, hogy 2018-ban NAV-jegyzékre került amiatt, mert cégénél feketén foglalkoztatott dolgozót találtak. 

Erős Gábor irodája
Harmati András - Alfahír

Utóbbi kettő esetében legalább próbált magyarázkodni, de úgy néz ki, az összeférhetetlenségre már nincs válasza, ezért inkább elismerte azt, de arra már nem vállalkozott, hogy a képviselők és a sajtó előtt megjelenjen a fideszes képviselőjelölt.

Folytatás várhatóan márciusban.

A polgármester meglépett

Természetesen szerettük volna megszólaltatni Hernádi Ádám polgármestert is, azonban a zárt ülés végén rendkívül gyorsan távozott a Nagy Teremből, utána pedig a polgármester irodájában az asszisztense azzal hárította megkeresésünket, hogy folyamatosan egyeztet a polgármester.