Háború - Rendkívüli állapotot jelentettek be Ukrajnában

Háború - Rendkívüli állapotot jelentettek be Ukrajnában

Rendkívüli állapotot jelentett be az ukrán kormányzat, amely legalább 30 napig tart majd. Mint ismert, hétfőn Vlagyimir Putyin orosz csapatok vezényelt be Luhanszkba és Donyeckbe. A lépés néhány órával azután történt, hogy aláírta a régiók függetlenségét elismerő rendeleteket.

Több amerikai és nyugati tisztviselő figyelmeztetett, hogy ez egy nagyobb, Ukrajnát célzó katonai művelet nyitányaként szolgálhat. Amerikai és ukrán hírszerzési tisztviselők becslései szerint jelenleg több mint 150 000 orosz katona veszi körül Ukrajnát három oldalról.

(Zölddel az orosz csapatok helyzete az ukrán határ körül)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy továbbra is a diplomácia eszközét választja a probléma feloldására, de a biztonság kedvéért tartalékosokat hívnak be katonai kiképzésre, ugyanakkor nem lesz általános a fegyveres erők mozgósítása.

"Békére és nyugalomra vágyunk, de ha ma csendben vagyunk, holnap eltűnünk"

- mondta az országhoz intézett beszédében.

Ukrajna válasza egy esetleges támadásra „azonnali lesz”

– mondta szerdán Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára arra válaszul, hogy az oroszok további csapatokat mozgósítottak a határ közelében. Hozzátette, hogy az Orosz Föderáció fő célja Ukrajna belülről történő destabilizálása. Azért, hogy ez ne történhessen meg, úgy döntöttek, elrendelik a rendkívüli állapotot. 

Kína kivételével mindenki elítélte az oroszokat

Oroszország lépéseit számos ország határozottan elítélte, a nyugati vezetők kedden új szankciókat vezettek be. Joe Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankcionálni fogja az orosz pénzintézeteket és oligarchákat. Az Európai Unió szankciókkal sújtott 351 orosz törvényhozót, akik a szakadár régiók elismerésére szavaztak, az Egyesült Királyság pedig szankciókat jelentett be öt orosz bank és három orosz oligarcha ellen.

Kedden Németország közölte, hogy leállítja az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő, 11 milliárd dolláros Északi Áramlat 2  nevű projektet, amely szeptemberben fejeződött be, de még nem kapott végső zöld utat a német szabályozó hatóságoktól. E nélkül a földgáz nem áramolhat a balti-tengeri vezetéken keresztül Oroszországból Németországba.

Szerdán Japán és Ausztrália csatlakozott azon országok listájához, amelyek szankciókat vezetnek be Oroszországgal, Donyeckkel és Luhanszkkal szemben.

Kína azonban, amely évek óta szilárd barátságot ápol Oroszországgal, bírálta a nyugati szankciókat. A külügyminisztérium szóvivője szerdán azt mondta, hogy " a szankciók meghozása soha nem lehet hatékony módja a problémák megoldásának".

Putyin nem alkuszik

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai videoüzenetben kijelentette, hogy az ország érdekei "nem alkuképesek", de nyitott a párbeszédre "a legnehezebb problémákkal kapcsolatban". 

"Látjuk, milyen nehézkes a nemzetközi helyzet, milyen veszélyeket rejtenek a jelenlegi kihívások, mint például a fegyverzetellenőrzési rendszer gyengülése vagy a NATO-blokk katonai tevékenysége"

- mondta Putyin a Kreml által a nemzeti ünnep alkalmából kiadott videóban.

Putyin szerint Oroszország "mindig nyitott a közvetlen és őszinte párbeszédre, a legnehezebb problémákra és a diplomáciai megoldások megtalálására." 

A britek további támogatást küldenek Ukrajnának

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság több katonai támogatást fog nyújtani Ukrajnának, beleértve a védelmi fegyvereket is. 

"Az Oroszország egyre fenyegetőbb magatartásának fényében és korábbi támogatásunkkal összhangban az Egyesült Királyság hamarosan további katonai támogatási csomagot fog nyújtani Ukrajnának – mondta Johnson szerdán a brit parlamentben a képviselőknek. 

Johnson azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság által bevezetett pénzügyi szankciók megakadályozzák Oroszországot az "államadósság-emelésben", és megakadályozzák az orosz vállalatokat "az euróban és dollárban történő elszámolásban a nemzetközi piacokon". 

Az Egyesült Királyság kedden közölte, hogy szankcionálni készül az orosz parlament azon tagjait, akik két kelet-ukrajnai szakadár régió függetlenségének elismerése mellett szavaztak. Ezek a szankciók kiegészítik a brit miniszterelnök által korábban bejelentett öt orosz bank és három gazdag személy elleni intézkedéscsomagot. 

(CNN, Politico, Le Monde nyomán)

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}