Hét országos pártlistát jelentettek be a szombat délutáni határidőig

Hét országos pártlistát jelentettek be a szombat délutáni határidőig

Hét országos pártlistát jelentettek be a szombat délután négy órai határidőig a Nemzeti Választási Bizottságnál, emellett a roma kivételével minden nemzetiség országos önkormányzata állított listát az országgyűlési választásra - számolt be róla az MTI.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom országos listáját, a szombati határidőig további hat párt vagy pártszövetség adta le az országos listáját. Még pénteken leadta listáját a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd, szombaton pedig a Fidesz-KDNP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Megoldás Mozgalom, a Normális Élet Pártja és az IMA - A Mi Pártunk.

Négy évvel ezelőtt 40 pártlistát jelentettek be, de a szavazólapon végül csak 23 szerepelt. Akkor valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat is tudott listát állítani, idén azonban az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthatott nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra. A roma nemzetiség kivételével már valamennyi nemzetiség bejelentette listáját és azokat az NVB nyilvántartásba is vette.

Botrányos jelenetek után nemzetiségi lista nélkül maradt az ORÖ

Több mint 12 órás tanácskozás után sem sikerült jelölnie valakit a roma nemzetiségi lista élére az Országos Roma Önkormányzat jelöltállító közgyűlésének annak ellenére, hogy a testületnek február 1-ig ezt meg kellett volna tennie. A közgyűlés végül kiabálásba és lökdösődésbe fulladt - számolt be róla a 444.