Botrányos jelenetek után nemzetiségi lista nélkül maradt az ORÖ

Botrányos jelenetek után nemzetiségi lista nélkül maradt az ORÖ

Több mint 12 órás tanácskozás után sem sikerült jelölnie valakit a roma nemzetiségi lista élére az Országos Roma Önkormányzat jelöltállító közgyűlésének annak ellenére, hogy a testületnek február 1-ig ezt meg kellett volna tennie. A közgyűlés végül kiabálásba és lökdösődésbe fulladt - számolt be róla a 444.

Hajnali három óra körül végül arról döntöttek, hogy a jövő héten egy rendkívüli közgyűlést tartanak, ahol az Országos Roma Önkormányzat feloszlatásáról fognak szavazni a képviselők.

Novemberben a Fideszt támogató Lungo Drom jelöltjénél, Farkas Félixnél több szavazatot kapott az ORÖ elnöke, Agócs János, azonban ezt a Lungo Drom az Alkotmánybíróságnál támadta meg, ahol eljárási hibákra hivatkozva megsemmisítették a szavazás eredményét.

Az eset előzménye, hogy januárban a Népszava nyilvánosságra hozott olyan hangfelvételeket, amelyekben Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos fenyegetőzik és előnyöket kínál a Fidesz támogatásáért cserébe ORÖ-s képviselőknek.

Újabb hangfelvétel az ORÖ berkeiben: „Meg kell kérni a Fidesztől az árát!"

Olybá tűnik, hogy tovább gyűrűzik a botrány a Sztojka-ügy mentén, ugyanis a Népszava birtokába most a roma nemzetiségi szószólóval összefüggésben egy újabb ORÖ-s hangfelvétel is eljutott. A lap felidézi, hogy Sztojka Attila december 7-én jelentette be a Roma Közéleti Akadémia megalakítását, amely révén „egy országos hálózatként működő, 400 fős közéleti-kulturális-közösségi bázis" jön létre.