"A kérdés, hogy Európa mellé állunk, vagy hagyjuk, hogy Orbán az orosz diktátor felé vigye hazánkat"

"A kérdés, hogy Európa mellé állunk, vagy hagyjuk, hogy Orbán az orosz diktátor felé vigye hazánkat"

Abony főterén tartott utcafórumot csütörtök délután Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Zágráb Nándor Pest megye 12-es választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje.

"A választások előtt minden nyomásgyakorlás kétszeresen hatékonysággal működik. Most a kormány döntésével megpróbálja elterelni a figyelmet arról, hogy mi történik tőlünk keletre, hogy kivel szövetkezett Orbán Viktor az elmúlt években, illetve hogy milyen veszedelmet szabadított a nyakunkra"

– reagált Jakab Gulyás Gergely ,csütörtöki kormányinfós bejelentésére, miszerint hétfőtől nem lesz kötelező a maszkviselés, illetve megszűnik az a lehetőség is, hogy a munkáltatók kötelezhessék a munkavállalókat az oltásra. Ezenkívül kivezetik a védettségi igazolványokra vonatkozó szabályokat is. Mint ismert, a magyar néppárt nagyjából egy hónappal ezelőtt indított petíciót a kötelező oltás ellen, kevesebb, mint egy hete pedig az Egységben Magyarországért felhívta a figyelmet egyes járványügyi intézkedések feleslegességére.

Kormányinfó: vége a maszkviselésnek, a kötelező oltásnak és a védettségi igazolványnak

Kevesebb, mint egy héttel azután, hogy az Egységben Magyarországért felhívta a figyelmet egyes járványügyi intézkedések feleslegességére, az Orbán-kormány is lépett. A mai kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, átbeszélték a vírushelyzetet, és úgy értékelték, túl vagyunk az koronavírus-járvány ötödik hullámán, megszűnnek bizonyos korlátozások.

A MOL által szerdán bevezetett mennyiségi korlátozás kapcsán azt mondta, egészen addig, míg a kormány nem hajlandó aktív cselekvőjévé válni az infláció elleni küzdelemnek, addig bármiféle korlátozás elképzelhető a részükről, ugyanakkor úgy látja, ezek az emberek pénztárcáját nem fogja pozitívan érinteni.

A megoldás szerinte világos: áfacsökkentésre, illetve a jövedéki adó csökkentésére lenne szükség, ehelyett viszont Orbánék az óvodások nemátalakító műtétével foglalkoznak.

A mostani, ötforintos jövedéki adó csökkentésre reagálva azt mondta, ezzel most már nem 120 forintot nyernek egy liter benzinen, hanem 115-öt, ez aztán a nagylelkű engedmény" - fogalmazott.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/wwxLmAHhm0M.jpg?itok=NoXqiWa_","video_url":"https://youtu.be/wwxLmAHhm0M ","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Jakab Péter arról is beszélt, hogy a hetet a határon kezdte, ahol nagyon tragikus sorsokkal szembesült. A kormány részéről pedig elképesztő közönnyel. Akik a határra érkeztek, nem találkoztak állami szervvel, hanem civilekkel, önkéntesekkel és önkormányzatokkal. 

Úgy látja, amit ebből a helyzetből pozitívumként ki lehet emelni, az a magyar emberek viselkedése.

"Az elmúlt 12 évben ipari méretekben kapta a nemzet a gyűlöletet. Mindig utálni kellett valakit. Amikor viszont szinte szó szerint zeng a határon az ég, akkor viszont a magyarok példát mutatnak összefogásból. Ha kell, akkor a bajban igenis össze tudunk zárni"

- mondta.

"A tét az, hogy Kelet vagy Nyugat, háború vagy béke"

– hangsúlyozta a Jobbik elnöke.

Az országot járva sokszor megkapja, hogy ugyan már, nem lehet mit csinálni, úgyis elcsalják Orbánék a választásokat, nem lehet őket leváltani, Jakab viszont úgy látja, a Fidesz legfőbb koalíciós partnere nem a KDNP, hanem a közöny, a legyintés. Ezért is kell folyamatosan találkozni, beszélgetni az emberekkel.

Kifejtette, a Fidesz csal, amikor szállítják a krumplit, amikor megfenyegetik a közmunkást, vagy a polgármestert, hogy nem jön a pályázati pénz, ha nem jó helyre húzza az ikszet, vagy akkor, amikor lehetővé teszik, hogy a választás napján százötven embert jelentkezzen be egy fáskamrába. Orbánék hazudnak az ellenzékről, személy szerint csak ő több mint 300 sajtópert nyert meg eddig.

Most viszont úgy összefogtak az ellenzéki pártok, mint még soha. Az összefogás pedig erősebb, mint a krumpli – összegezte.

Jakab a Fidesz egyik talán toposzáról, a nemzeti politizálásról is kifejtette véleményét. Mint mondta, nem érti, mi lenne az. 

"Talán a trafikmutyi? A Mészárosokból épített új arisztokrácia? A magyar tolvajok? Vagy a szétvert egészségügyi rendszer, ami miatt évente 30 ezer honfitársunk hal bele a hosszú várólistákba?

Közölte, a lopott pénzt vissza fogják adni az embereknek, az elhunytakat sajnos már nem tudják. Ez az, amit soha nem fog megbocsátani a kormánynak. "Majd a Jóisten megbocsátja nekik biztos" - fogalmazott.

Zágráb Nándor a szép számmal megjelent érdeklődők gyűrűjében először arról beszélt,

félelemmel nemcsak a lakosság körében találkozott, hanem bizony a fideszes országgyűlési képviselő Földi Lászlónál is.

A politikus ugyanis egy hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy a választókerületének, Pest megye 12. minden településén ki fogja hívni kormánypárti ellenfelét, hogy a lakosság előtt mérettessenek meg, azért, hogy a helyi lakosok bármilyen meg tudjanak kérdezni, nem pedig egy stúdióban, alákérdezős riportban válaszoljon a szűrt kérdésekre.

"Földi László fél kiállni Önök elé, és a hat kihívásból egyiket sem vállalta be, pedig direkt kihangsúlyoztam, hogy közérdekű vitáról lenne szó, minden más személyeskedő kérdést mellőzve"

- emelte ki.

Mint kifejtette, Földi arra hivatkozott első körben, hogy ő nem áll le olyan politikussal vitázni, aki a baloldallal szövetséget köt. Szavait azonban kicsit árnyalja, hogy a választókerületben egyetlen polgármester volt az MSZMP tagja, Czira Szabolcs, akivel valahogy mégis kiválóan együtt tud működni.

A 23 éve politizáló Zágráb szerint az emberek elveszítették a biztonságérzetüket, egyrészt a koronavírus-járvány miatt, másrészt pedig a napról napra emelkedő élelmiszerárak miatt, illetve a hazánkat is fenyegető, jelenleg is dúló orosz-ukrán háború.

"Most már tényleg az a kérdés, hogy Európa és a NATO mellé állunk, vagy pedig hagyjuk, hogy Orbán Viktor továbbra is Keletre, az orosz diktátor felé vigye hazánkat."

A kisebb falvakat járva úgy tapasztalta, miután a Fidesz elfoglalta a médiát, az emberek többsége félre van informálva, a kormány eltereli a figyelmet a valóban súlyos problémákról, ezért nagyon fontos, hogy "a történet másik oldalát" is elmondják nekik, és a legkisebb faluba is el kell menni. "Most mi vagyunk a média" - mutatott rá.

Az Egységben Magyarországért pártszövetség képviselőjelöltje szerint a tévében jelenleg ugyanis az megy, hogy egy szimpatikus hölgy arról diskurál, hogy a hároméves gyermekek átoperáltatják magukat a szülői engedély ellenére. Ez nyilván óriási hazugság.

Az abonyi emberek mindennapjait megkeserítő problémákról szólva elmondta, a helyiek szerint nagy baj, hogy az M4-es autóút nem kanyarodik le Abony felé, hanem "úgy megy el mellette, mintha nem is létezne." Így viszont az ipar sem tud fejlődni és odatelepülni.

A vízminőséggel évek óta problémák vannak, mégsem történtek lépések annak javítására

- hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a vasútállomás is rossz állapotban van, csakúgy, mint a Cegléd és Abony közötti ramaty út. Arról is beszélt, hogy gyakorta jelentkezik rövid áramszünet a településen, ami azonban tönkreteheti az abonyiak elektromos készülékeit.

Zágráb Nándor bejelentette,

Abonyra is elviszi a falvakban már bevezetett egy úgynevezett "mozgó irdodás" módszerét, aminek lényege, hogy egy urnába bárki beledobhatja akár névtelenül is a véleményét, és leírhatja problémafelvetéseket.

Úgy tapasztalja, a választókerület legnagyobb településén, Cegléden kifejezetten kormányváltó hangulat van.

Az ellenzéki összefogás jelöltje felidézte, több mint 20 éves politikusi pályafutása során Nagykőrösön leleplezte a különféle fideszes csalásokat, ellenzéki képviselőként, széllel szemben öt év alatt egymilliárd forintot szerzett a helyi lakosoknak.