Megérkezett Kijevbe a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő

Megérkezett Kijevbe a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő

Az ukrán fővárosba ért Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes - derül ki Morawiecki kedd esti Facebook-posztjából.

"Minél hamarabb meg kell állítani ezt a Keleten zajló tragédiát. Ezért vagyunk Kijevben Jarosław Kaczyński kormányfőhelyettessel, Petr Fiala és Janez Janša kormányfőkkel" 

- olvasható Morawiecki bejegyzésében.

Az ukrajnai háború "egy kegyetlen zsarnok tetteinek eredménye" - írta Morawiecki, hozzátéve: Vlagyimir Putyin orosz elnök védtelen civileket támad meg, bombákat dob ukrajnai városokra és kórházakra. A háború miatt

"a világ elveszítette a biztonságérzetét, ártatlan emberek halnak meg és elveszítik egész életük munkájának gyümölcsét" 

- fogalmazott a lengyel kormányfő az MTI esti tudósítása szerint.

Közép-európai kormányfők utaznak Zelenszkijhez Kijevbe

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén kormányfő, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel...

A lengyel, a cseh és az szlovén politikai vezetők kijevi látogatását reggel a varsói kormányfői hivatal jelentette be. Kijevben Morawiecki, Kaczyński, Fiala és Janša az ukrán elnökkel és a kormányfővel, Volodimir Zelenszkijjel, illetve Denyisz Smihallal találkoznak.

A varsói kormányfői hivatal közölte: a politikusok az Európai Tanács nevében indulnak Kijevbe, a látogatás célja, hogy megerősítsék az Európai Unió támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége számára, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széleskörű támogatási csomagot.

Ismeretes, nemrég kétértelmű választ adott a kormányfő sajtófőnöke arra a kérdésre, meghívták-e Orbán Viktort a szóban forgó kijevi találkozóra.

Kétértelmű válasz a kormányfő sajtófőnökétől arra a kérdésre, meghívták-e Orbánt Kijevbe

Havasi Bertalannak, Orbán Viktor sajtófőnökének feltette a kérdést a HVG, hogy meghívták-e közép-európai kollégái, a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő az ukrán elnökhöz keddre tervezett látogatásukra. Megkérdezték azt is, a magyar kormányfő tervez-e a közeljövőben kijevi látogatást. A lapnak a miniszterelnök sajtósa ezt írta...

Mint utóbb kiderült, a lengyel kormány sajtóosztálya a hvg.hu-nak azt a választ adta, hogy a közép-európai vezetők a mai kijevi látogatásról az EU képviselőivel egyeztek meg. "A látogatáshoz fűződő iránymutató döntések már a múlt heti versailles-i csúcson megszülettek. A döntés, hogy személyesen részt vesz-e ezen a látogatáson, minden egyes európai vezető saját választása volt" - közölték, bár még ez sem tekinthető egyértelmű igen vagy nem válasznak.