Kedden folytatódnak a béketárgyalások Isztambulban, folyamatosak a logisztikai hiányosságok az oroszoknál (percről percre)

Ukrajna, ukrán, háború, Donyeck, Volnovaha, páncélos, orosz katonák
Orosz katonák egy páncélozott harcjárművön a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án. Az orosz csapatok által blokád alá vont kisváros lakóépületeinek 85 százaléka megsemmisült a harcokban.
MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Azóta a hetek óta tartó háborúban:

 • Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez.
 • A NATO új harccsoportokat telepít Magyarországra, Bulgáriába, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítse a szövetség keleti régiójának védelmét.
 • Az ukrán és orosz gabonaexport kiesése az egész világot súlyosan érinti majd, mert 30 százalékát adja a világ búzaellátásának. Ez elsősorban Afrikára és a Közel-Keletre lesz majd hatással, de érinteni fogja Európa Ukrajnához közeli részeit is – jelentette ki Janusz Wojciechowski mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos szerdán.
 • A New York Times jelentése szerint a Fehér Ház csendben összeállított egy nemzetbiztonsági tisztviselőkből álló csapatot, hogy felvázolják a forgatókönyveket arról, hogyan reagáljon az Egyesült Államok és szövetségesei, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök használja a vegyi, biológiai vagy nukleáris fegyvereinek készleteit.
 • Ukrajna fokozza a nyomást az orosz erőkre Kijevtől északkeletre, miközben sikeres ellentámadásokat hajt végre az orosz állások ellen a főváros szélén lévő városokban.
 • Legkevesebb 300 ember halt meg a mariupoli drámaszínház elleni március 16-i orosz bombázásban a Guardian forrásai szerint.
 • Joe Biden amerikai elnök kétnapos varsói látogatást tett.
 • Kijev szerint a nemzetközi közösség nem ismerné el Luhanszk Oroszországhoz csatlakozásáról szóló népszavazást.
 • A brit védelmi minisztérium hétfő reggel közölte, az oroszoknál folyamatosak a logisztikai hiányosságok.
 • Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök akkor találkozhat, ha közeledik a két fél álláspontja a kulcsfontosságú kérdéseket illetően – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szerb sajtónak hétfőn Moszkvában. Lavrov azt is elmondta, hogy az orosz–ukrán tárgyalások kedden Isztambulban folytatódnak – bár korábban még hétfői időpontról jelentek meg hírek.

Kövesse velünk percről percre az eseményeket! ⤵️

Ukrán hadi sikerről érkezett hír

A városvezető azt kéri a lakosoktól, egyelőre ne térjenek vissza a városkába.

Irpiny polgármestere szerint az ukrán hadsereg visszafoglalta a települést

Az ukrán erők visszavették az orosz csapatoktól a főváros határában, Kijevtől északnyugatra fekvő Irpiny települést - közölte hétfőn Olekszandr Markusin, a város polgármestere a Telegram üzenetküldő portálon. Egyelőre azt kérte a városka lakóitól, hogy ne térjenek vissza a településre, mert veszélyes. „Tart a város megtisztítása, és még újabb orosz támadások várhatók" - idézte a polgármestert az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 

Két év börtönt kapott egy Molotov-koktélt eldobó orosz nő

Két év börtönbüntetésre ítélték azt a nőt, aki Molotov-koktélt dobott egy rendőrre az Ukrajnával folytatott háború elleni tüntetésen, amely február 24-én Moszkvában zajlott - írja a Nexta hírügynökség.

 

Lavrov szerint kontraproduktív lenne egy elhamarkodott Putyin–Zelenszkij-találkozó

Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök akkor találkozhat, ha közeledik a két fél álláspontja a kulcsfontosságú kérdéseket illetően – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szerb sajtónak hétfőn Moszkvában - számolt be az MTI.

Szerinte egy elhamarkodott találkozó kontraproduktív lenne.

Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy az orosz–ukrán tárgyalások kedden Isztambulban folytatódnak. Nemcsak látszatmegegyezés kell, mint amilyet Minszkben kötöttek, hanem eredmények kellenek.

Ukrajna demilitarizációja és nácitlanítása a legfontosabb eleme a vágyott megegyezésnek – ismételte meg ezúttal is az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov szerint az ukrán hadseregben szolgáló önkéntesek között sokan nyíltan náci elképzeléseket vallanak, ez pedig az európai értékrend szerint elfogadhatatlan.

 

Oroszország azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy Ukrajna a NATO meghosszabbított karja legyen, amelyet tele lehet pakolni fegyverekkel. Ahogyan azt sem engedhetjük meg, hogy a Nyugat támogassa azt, hogy Ukrajnában gyökerestől eltüntessenek mindent, ami orosz - hangoztatta Lavrov.

A nyugati szankciókról is beszélt

Szergej Lavrov arra is reagált, hogy a nyugati szankciókkal az Európai Unió és az Egyesült Államok szeretné ellehetetleníteni Oroszországot. "Oroszország nincs elvágva a világtól, izolációról csak azok beszélnek, akik belenyugodtak a Nyugat diktatúrájába. Éppen az Egyesült Államok az, aki fél az elszigetelődéstől. Rengeteg ázsiai és latin-amerikai partnerünk van, jók a kapcsolataink a nemzetközi szervezetekkel, és természetesen jó a kapcsolat a stratégiailag legfontosabb régiókkal is, például Kínával. Kínával a történelem során soha ilyen jó még nem volt a viszonyunk, és kiemelkedő együttműködést építünk Indiával és Latin-Amerikával is.

Szerinte az Egyesült Államok igyekszik megzsarolni az ENSZ-tagállamokat

Az Egyesült Államok igyekszik megzsarolni az ENSZ-tagállamokat, hogy úgy szavazzanak, ahogy Washington szeretné, de ez éppen azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok fél az elszigetelődéstől. Ha már annyira biztosak a saját értékeikben, akkor fejtsék ki a véleményüket, és hagyják, hogy a többi ország szabadon döntsön, nyomás nélkül" - magyarázta az orosz külügyminiszter. Hozzátette: meg kell nézni, hogyan működik Nyugat-Európa, és hogyan igázta le az Egyesült Államok egész Európát, és akkor látható, hogy nemcsak a NATO-t vezetik, hanem az Európai Uniót arra használják fel, hogy az EU infrastruktúráját használva Washington katonai-politikai érdekeit érvényesítsék. "Ez tiszta autokrácia" - emelte ki, majd úgy folytatta: a világon léteznek más-más elképzelések, tiszteletben kell tartani egymást, nem pedig rákényszeríteni másokra a saját "álértékeiket". "A többi civilizáció elnyomása zsákutcába vezet és bukásra van ítélve" - hangsúlyozta Szergej Lavrov.

Hozzátette: akkor sem hallották meg Oroszország hangját, amikor Moszkva azt javasolta, hogy tárgyaljanak a biztonsági garanciákról. A szemünkbe hazudtak, amikor azt ígérték, hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni. Régebben tudni lehetett, hogy meddig tart a NATO védelmi vonala, hiszen a berlini fal és a varsói egyezmény ezt leszögezte, most azt mondják, hogy ez egy globális védelmi szövetség - magyarázta az orosz külügyminiszter.

Az orosz diplomácia vezetője a szerb újságíróknak arról is beszélt, Moszkva tudja, hogy mekkora nyomást gyakorolnak Szerbiára, látja, hogy az Egyesült Államok igyekszik a Balkánra is rákényszeríteni hatalmi fölényét.

Az ENSZ adatai szerint 3,8 millió ember menekült el eddig Ukrajnából

A BBC összesítette az ENSZ friss, vasárnapi adatai alapján a legtöbben Lengyelország felé mentek, utána Romániába és Moldova következik.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának képéről leolvasható, hogy

összesen 3,8 millió ember hagyta el Ukrajnát az orosz invázió miatt.
Fotó: UNCHR/ENSZ Menekültügyi Főbiztosa

Így néz ki a terület eloszlás:

 • Lengyelország: 2 267 000
 • Románia: 587 000
 • Moldova: 381 000
 • Magyarország: 349 000
 • Szlovákia: 272 000
 • Oroszország: 271 000
 • Belarusz: 6000

Több mint 1100 menekültnek segítettek a humanitárius tranzitponton vasárnap

A BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 1133 menekülőnek segítettek; az éjszakát 144 ember töltötte a létesítményben - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn az MTI-t.

A majdnem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - közölték.

Jelezték, hogy a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben.

A Heineken is kivonul Oroszországból

A Heineken holland söripari konszern hétfőn bejelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió miatt kilép az orosz piacról és másik tulajdonosra ruházza át üzletét - írja az MTI.

Az Ukrajna elleni orosz háború ellen tiltakozva a Heineken korábban már megszüntette az oroszországi beruházásokat és az oda irányuló exportot, valamint márkájának gyártását, értékesítését és reklámozását az országban.

"A jelenlegi környezetben az oroszországi Heineken üzlet birtoklása már nem fenntartható és nem életképes. Emiatt úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk Oroszországot. A cég minden körülmények között garantálja a béreket minden orosz munkavállalója számára 2022 végéig"

- áll a Heineken közleményében.

A cég megjegyezte, hogy nem profitál a tulajdonjog átruházásából, és arra számít, hogy az értékvesztés és egyéb nem készpénzes költségek összesen mintegy 0,4 milliárd eurót tesznek ki. Az üzletág-átruházás befejezése után a Heineken megszünteti oroszországi jelenlétét.

A Vöröskereszt nem tud segítséget nyújtani Mariupolnak a biztonságos áthaladás garantálása nélkül

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága kijelentette, hogy továbbra sem tud segítséget nyújtani az ostromlott Mariupol városának, mert Oroszországnak és Ukrajnának garantálnia kell a biztonságos áthaladást.

 

A brit védelmi minisztérium szerint az oroszoknál folyamatosak a logisztikai hiányosságok

Vasárnap sem történt jelentős elmozdulás az orosz erők eloszlásában a megszállt Ukrajna területén – közölte hétfő reggel a brit védelmi minisztérium Twitter oldalán.

Mint írják, szerintük az orosz hadseregben folyamatosak a logisztikai hiányosságok, amit csak ront a lendület hiánya, illetve az egyre romló morál, míg az ukránok agresszív harcolnak.

Az orosz csapatok Mariupolnál tudták elfoglalni a legnagyobb területet, de a déli városnál továbbra is heves harcok folynak, Oroszország próbálja elfoglalni a kikötőt.

160 ezer civil rekedt Mariupolban áram nélkül

A dél-ukrajnai Mariupol humanitárius katasztrófa küszöbén áll, ezért a várost teljesen evakuálni kell – mondta a mariupoli polgármester. A Reuters azt írja, Vadim Boicsenko polgármester szerint körülbelül 160 ezer civil rekedt Mariupol városában áram nélkül.

Huszonhat autóbusz várakozott a civilek kimenekítésére, de az orosz erők nem járultak hozzá a biztonságos áthaladáshoz. „Az Orosz Föderáció játszik velünk” – fogalmazott a városvezető.

Hétfőn folytatódnak a béketárgyalások Törökországban

Hétfőn Törökországban folytatódnak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között. Arról ugyanakkor egyelőre egymásnak ellentmondó információk érkeznek, hogy mire lehet számítani - írja a Guardian.

Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy reményei szerint az újabb megbeszélés késedelem nélkül elhozhatja a békét, Vadim Deniszenko belügyminisztériumi tanácsadó szerint azonban nem várható áttörés a legfontosabb kérdésekben.

Az ukrán elnök a hétvégén azt mondta: hajlandó tárgyalni Ukrajna semlegességéről és demilitarizációjáról, de arról nem, hogy szükség lenne az oroszok által emlegetett „nácimentesítésre”.

Hétfőtől online nyitnak ki a kijevi iskolák

Kijevben hétfőn újraindul az oktatás online formában - jelentette be vasárnap Vitalij Klicsko kijevi polgármester Telegram oldalán.

Hétfőtől online nyitnak ki a kijevi iskolák

Kijevben hétfőn újraindul az oktatás online formában - jelentette be vasárnap Vitalij Klicsko kijevi polgármester Telegram oldalán. Az órák "igazodnak a jelenlegi feltételekhez, különböző oktatási platformot használva", tudatta Klicsko. Kiemelte, "fontos feladat, hogy a város a hadiállapot idején is éljen és működjön". Megpróbálnak megfélelmlíteni bennünket, de nem fog működni - tette hozzá.

 

Milyen következményei lehetnek egy luhanszki referendumnak?

Felvetődött egy referendum ötlete, de igazából most az oroszok sem tartják időszerűnek.

Kijev szerint a nemzetközi közösség nem tartana legitimnek egy népszavazást Luhanszk Oroszországhoz csatlakozásáról

Az ukrán külügyminisztérium szerint a nemzetközi közösség nem ismerné el az eredményét egy olyan népszavazásnak, amelyet az úgynevezett „Luhanszki Népköztársaságban" tartanának a területnek az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról - jelentette ki vasárnap Oleh Nyikolenko, a tárca szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak.