Lavrov szerint kontraproduktív lenne egy elhamarkodott Putyin–Zelenszkij-találkozó

Lavrov szerint kontraproduktív lenne egy elhamarkodott Putyin–Zelenszkij-találkozó

Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök akkor találkozhat, ha közeledik a két fél álláspontja a kulcsfontosságú kérdéseket illetően – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szerb sajtónak hétfőn Moszkvában - számolt be az MTI.

Szerinte egy elhamarkodott találkozó kontraproduktív lenne.

Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy az orosz–ukrán tárgyalások kedden Isztambulban folytatódnak.

Nemcsak látszatmegegyezés kell, mint amilyet Minszkben kötöttek, hanem eredmények kellenek

- mondta.

Ukrajna demilitarizációja és nácitlanítása a legfontosabb eleme a vágyott megegyezésnek – ismételte meg ezúttal is az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov szerint az ukrán hadseregben szolgáló önkéntesek között sokan nyíltan náci elképzeléseket vallanak, ez pedig az európai értékrend szerint elfogadhatatlan.

Oroszország azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy Ukrajna a NATO meghosszabbított karja legyen, amelyet tele lehet pakolni fegyverekkel. Ahogyan azt sem engedhetjük meg, hogy a Nyugat támogassa azt, hogy Ukrajnában gyökerestől eltüntessenek mindent, ami orosz - hangoztatta Lavrov.

A nyugati szankciókról is beszélt

Szergej Lavrov arra is reagált, hogy a nyugati szankciókkal az Európai Unió és az Egyesült Államok szeretné ellehetetleníteni Oroszországot. "Oroszország nincs elvágva a világtól, izolációról csak azok beszélnek, akik belenyugodtak a Nyugat diktatúrájába. Éppen az Egyesült Államok az, aki fél az elszigetelődéstől. Rengeteg ázsiai és latin-amerikai partnerünk van, jók a kapcsolataink a nemzetközi szervezetekkel, és természetesen jó a kapcsolat a stratégiailag legfontosabb régiókkal is, például Kínával. Kínával a történelem során soha ilyen jó még nem volt a viszonyunk, és kiemelkedő együttműködést építünk Indiával és Latin-Amerikával is.

Szerinte az Egyesült Államok igyekszik megzsarolni az ENSZ-tagállamokat

Az Egyesült Államok igyekszik megzsarolni az ENSZ-tagállamokat, hogy úgy szavazzanak, ahogy Washington szeretné, de ez éppen azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok fél az elszigetelődéstől. Ha már annyira biztosak a saját értékeikben, akkor fejtsék ki a véleményüket, és hagyják, hogy a többi ország szabadon döntsön, nyomás nélkül" - magyarázta az orosz külügyminiszter. Hozzátette: meg kell nézni, hogyan működik Nyugat-Európa, és hogyan igázta le az Egyesült Államok egész Európát, és akkor látható, hogy nemcsak a NATO-t vezetik, hanem az Európai Uniót arra használják fel, hogy az EU infrastruktúráját használva Washington katonai-politikai érdekeit érvényesítsék. "Ez tiszta autokrácia" - emelte ki, majd úgy folytatta: a világon léteznek más-más elképzelések, tiszteletben kell tartani egymást, nem pedig rákényszeríteni másokra a saját "álértékeiket". "A többi civilizáció elnyomása zsákutcába vezet és bukásra van ítélve" - hangsúlyozta Szergej Lavrov.

Hozzátette: akkor sem hallották meg Oroszország hangját, amikor Moszkva azt javasolta, hogy tárgyaljanak a biztonsági garanciákról. A szemünkbe hazudtak, amikor azt ígérték, hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni. Régebben tudni lehetett, hogy meddig tart a NATO védelmi vonala, hiszen a berlini fal és a varsói egyezmény ezt leszögezte, most azt mondják, hogy ez egy globális védelmi szövetség - magyarázta az orosz külügyminiszter.

Az orosz diplomácia vezetője a szerb újságíróknak arról is beszélt, Moszkva tudja, hogy mekkora nyomást gyakorolnak Szerbiára, látja, hogy az Egyesült Államok igyekszik a Balkánra is rákényszeríteni hatalmi fölényét.

Kövesse velünk percről percre az eseményeket! ⤵️

Hétfőn Törökországban folytatódnak a béketárgyalások, folyamatosak a logisztikai hiányosságok az oroszoknál (percről percre)

Azóta a hetek óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez. A NATO új harccsoportokat telepít Magyarországra, Bulgáriába, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítse a szövetség keleti régiójának védelmét. Nagy-Britannia hatezer rakétát, köztük páncéltörőket szállít Ukrajnának, és 25 millió font (11,2 milliárd forint) pénzügyi segítséget is nyújt az ukrán fegyveres erőknek.