Orbán Viktor bejelentette győzelmét - eredményváró percről percre

orbán viktor
MTI/Koszticsák Szilárd

19:00-ig a választók 69,47 százaléka vett részt az országgyűlési választáson, ami kevesebb, mint 2018-ban volt (70,22%).

 

A választás napja különösebb esemény nélkül zajlott le.

Orbán Viktor bejelentette győzelmét, Márki-Zay Péter pedig elismerte azt.

Jakab Péter egyértelművé tette, hogy Márki-Zay felelőtlen kijelentései szerepet játszottak az ellenzék bukásában és kizárta vele a további együttműködést, ugyanakkor a hatpárti, ellenzéki összefogást tovább építené.

Ennyi botránnyal nem volt nehéz dolga a Fidesznek

Jakab: Márki-Zay megbuktatta az ellenzéket

Jakab Péter szerint Márki-Zay Péter nem leváltotta az ellenzéket, hanem megbuktatta azzal, hogy meggondolatlan dolgokat mondott a kampányban. A Jobbik elnöke köszönetet mondott minden jobbikosnak, aktivistának, szavazószámlálónak a rengeteg munkáért, és büszkeségének adott hangot amiatt, hogy a hat párt be tudta temetni azokat az árkokat, amik korábban megosztották őket.

Nagy változás már nem lesz: marad a kétharmad

Egyéniben, 93,16 százalékos feldolgozottság mellett is jelentősen vezetnek a kormánypártok.

A hivatalos adatok alapján a jelenlegi állás szerint a 106 egyéni körzetből 88-ban áll győzelemre a Fidesz-KDNP, míg 18-ban az Egységben Magyarországért jelöltje.

A listás szavazatokban 89,65 százalékos feldolgozottság mellett 53,56 százalékon áll a Fidesz-KDNP, míg 34,56 százalékon az Egységben Magyarországért.

A Mi Hazánk a bejutást jelentő 6,29 százalékon áll.

Az MTI elfelejtette lefotózni Orbánt

Mindeközben egészen érthetetlen, de az MTI 23:50-kor még mindig nem tett közzé fotót Orbán Viktor értékelőjéről, miközben az ellenzékről igen. Ki érti ezt?

(Ilyen ez a nap: 23:51-kor felrakták)

Orbán: Nagy győzelmet arattunk

Talán még soha nem néztünk ki olyan jól, mint ma este – kezdte beszédét Orbán. Akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan.

Orbán mindenkinek megköszönte, a határon túli magyaroknak is.

Megköszönte a több mint 100 ezer önkéntesnek, akik az elmúlt napokban dolgoztak. A végén mindig a szív győz - mondta Orbán.

A magyar baloldal volt "Gyuri bácsi legrosszabb befektetése" (ezek szerint Soros György utolsó jó befektetése Orbán Viktor volt).

Engedjünk szabad folyást az érzelmeinknek - mondta Orbán.

Orbán szerint a konzervatív politika győzött, ez nem a múlt, ez a jövő Európája.

A beszéd végén a miniszterelnök a közönséggel és a színpadon lévő többi fideszes politikussal elénekelte a Kossuth-nótát.

Továbbra is komoly előnyben a kormánypártok

Egyéniben, 80,75 százalékos feldolgozottság mellett is jelentősen vezetnek a kormánypártok.

A hivatalos adatok alapján a jelenlegi állás szerint a 106 egyéni körzetből 87-ben áll győzelemre a Fidesz-KDNP, míg 19-ben az Egységben Magyarországért jelöltje.

A listás szavazatokban 71,01 százalékos feldolgozottság mellett 54,65 százalékon áll a Fidesz-KDNP, míg 33,55 százalékon az Egységben Magyarországért. Utóbbi eredményben a Mi Hazánk a bejutást jelentő 6,41 százalékon áll.

valasztas.hu

Hiába szóltak, több körzetben is az MKKP-n mehet el az ellenzéki mandátum

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt csak az országos listaállítás miatt indított egyéni jelölteket, de a párt kifejezetten felhívta szavazói figyelmét arra, hogy a rájuk adott egyéni voksok kidobott szavazatok, őket csak a listás eredmény érdekli, hiszen azzal tudnak bejutni a Parlamentbe.

Ennek ellenére a választói fegyelmezetlenség miatt több helyen is olyan magas támogatást kaptak egyéniben, ami az Egységben Magyarországért jelöltjének bukását okozhatja, és végeredményben fideszes mandátumot hozhat.

Például jelen pillanatban, 61,64 százalékos feldolgozottság mellett Budapest 13. választókerületében (Budapest XVI. kerülete) a fideszes Szatmáry Kristóf 45,95 százalékkal úgy áll nyerésre, hogy mögötte Vajda Zoltán 43,95 százalékkal áll, miközben az MKKP 3,18 százalékon van.

Hasonló a helyzet 80,72 százalékos feldolgozottságnál Budapest 14. választókerületében (Budapest XVII. kerületében), ahol a fideszes Dunai Mónika úgy áll 45,50 százalékkal első helyen, hogy mögötte Szilágyi György 42,95 százalékon áll, miközben a kutyáknak 3,96 százaléka van.

Jelen pillanatban egyébként Budapesten ez a két választókerület áll bukásra az ellenzék részéről, a többiben ők vezetnek.

18 budapesti körzetből 16-ban vezet az ellenzék

Este 10 órakor a budapesti szavazókörzetek nagy részében vezet az ellenzék.

Többek között magabiztosan, 50 százalék feletti eredménnyel vezet, 33,85 százalékos feldolgozottságnál Budapest 8-as számú választókerületében Hadházy Ákos, a fideszes Borbély Ádám előtt, akárcsak Orosz Anna Budapest 2-es számú választókerületében, Dr. Simicskó István előtt.

Azonban meglepetésre két körzetben magas feldolgozottság mellett is vezet a Fidesz-KDNP jelöltje.

Budapest 14-es számú választókerületében 75,9 százalékos feldolgozottság mellett vezet Dunai Mónika. A Fidesz-KDNP jelöltje jelenleg a szavazatok 45,64 százalékát birtokolja, amíg az Egységben Magyarországért jelöltje, Szilágyi György az eddigi szavazatok 42,72 százalékát kapta meg.

Budapest 13-as számú választókörzetében valamivel kisebb feldolgozottság mellett (53,42 százalék) vezet Szatmáry Kristóf. A Fidesz-KDNP jelöltje 12 709 szavazatot kapott, ami az összes eddigi megszámolt szavazat 46,36 százaléka. Őt jelenleg 43,54 százalékkal, 11 936 szavazattal követi Vajda Zoltán az ellenzék jelöltje.

A kistelepülések felhúzták a Fideszt

Egyéniben, 41,19 százalékos feldolgozottság mellett jelentősen vezetnek a kormánypártok, ugyanakkor az adatokból még hiányoznak a nagyobb települések szavazatai, melyek jellemzően ellenzéki támogatással bírnak.

A hivatalos adatok alapján így a jelenlegi állás szerint a 106 egyéni körzetből 89-ben áll győzelemre a Fidesz-KDNP, míg 17-ben az Egységben Magyarországért jelöltje.

A listás szavazatokban 28,08 százalékos feldolgozottság mellett 59,36 százalékon áll a Fidesz-KDNP, míg 29,44 százalékon az Egységben Magyarországért. Utóbbi eredményben a Mi Hazánk a bejutást jelentő 6,59 százalékon áll, ugyanakkor ezen a nagyvárosi adatok vélhetően csökkenteni fognak.

illusztráció

Alacsony feldolgozottságnál jobban áll a Fidesz

A 21 órakor közölt, és a valasztas.hu-n folyamatosan frissített adatok alapján a kormánypártok alacsony feldolgozottság mellett jobban állnak az ellenzéki összefogásnál, azonban ezek jellemzően a kistelepülések eredményeire alapoznak, melyek hagyományosan fideszes körzetek. Ezeket a 20-40 százalékos feldolgozottság melletti adatokat várhatóan a nagyvárosok ellensúlyozni fogják.

Lukácsi: Már az is egy hatalmas teljesítmény az ellenzéktől, hogy egyenrangúra hozta a versenyt

Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja szerint "már az is egy hatalmas teljesítmény az Egységben Magyarországért stábtól, hogy egyenrangúra hozza azt a versenyt, ahol egyértelműen lejtett a pálya a Fidesz, lényegében az állampárt számára".

Lukácsi: Már az is egy hatalmas teljesítmény az Egységben Magyarországért részéről, hogy egyenrangúra hozta a versenyt

Még nem tudjuk, mi az eredmény, mert valóban fej-fej mellett áll a két tömb - fogalmazott este 8 óra utáni sajttótájékoztatóján Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja. Ugyanakkor leszögezte: "Már az is egy hatalmas teljesítmény az Egységben Magyarországért stábtól, hogy egyenrangúra hozza azt a versenyt, ahol egyértelműen lejtett a pálya a Fidesz, lényegében az állampárt számára".

 

Kamu volt Hoppál büntetése, a választás napján lényegében visszavonták

A Nemzeti Választási Bizottság húszezer forintra mérsékelte Hoppál Péter, Baranya megye 2-es választókerületének Fidesz-KDNP színekben újrainduló országgyűlési képviselőjelöltjének bírságát, amiért kihúzta a kábelt az ellenzéket népszerűsító LED-falból Pécs főterén hétfőn.

A Baranya megyei 1. számú országgyűlési választási bizottság csütörtökön ötszázezer forint bírságot szabott ki a jelöltre, amiért megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét. Hoppál Pétert eltiltották a további jogsértésektől.

Az OEVB döntése ellen Hoppál Péter fellebbezett, az NVB többsége pedig húszezer forintra mérsékelte a jelöltre kiszabott bírság összegét.

A kutyák sem igazán várnak bejutást

Az országos listán 3-6 százalék közötti eredményre számít Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke, aki szerint esélyes, hogy a szervezet jobb eredményt ér el, mint négy éve.

Kovács Gergely vasárnap este, az urnazárást követően az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: az MKKP-nek sikerült megvalósítania azt a célját, hogy a kampánybüdzséjük felét "értelmes dolgokra" költsék el - azaz pályázatot írtak ki hasznos és kreatív projektekre -, de még így is mintegy 50 millió forint maradt a kasszában.

Az MKKP elnöke úgy érzi, elsősorban a magasabb végzettségűeket, a fiatalabbakat és a nagyvárosi lakosokat sikerült megszólítaniuk, az eddigi adatok szerint pedig a nagyvárosokban magasabb volt a részvétel, mint a kisfalvas körzetekben.

"Nem fogom elsírni magam a 3-tól sem, nyilván tudjuk tovább csinálni, amit eddig is csináltunk, de úgy tűnik, arra van esély, hogy jobb eredményt érjünk el, mint négy éve" - közölte Kovács Gergely.