Európa egyik legnagyobb hírközlési mérőlaborját hozza létre az idén 47 milliárdnyi közpénzből működő NMHH

koltay andrás, nmhh
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb hírközlési mérőlaboratóriumát hozza létre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - közölte az MTI szerint Koltay András elnök a beruházás szerdai bokrétaünnepén, Budapesten.

A hatóság vezetője kifejtette: a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően egyre több berendezés bocsát ki elektromos jeleket, tudni kell ezekről, nem károsak-e az egészségre, és milyen mértékben zavarják a többi eszközt. Használni csak azokat lehet, amelyek se emberre, se a hírközlési rendszerekre nem veszélyesek. Az ellenőrzés az NMHH feladata, laboratóriumaiba a mikrohullámú sütőtől a repülőgépmotorig bármilyen eszköz bekerülhet.

Koltay András hozzátette, hogy az elektromágneses hullámok műszeres vizsgálata különleges épületszerkezeti és szigetelési megoldásokat követel meg. Várakozása szerint a számos kisebb labort és irodákat is befogadó komplexum hosszú távon biztosítani fogja a szükséges kapacitásokat, és alkalmas lesz olyan készülékek vizsgálatára is, amelyek ma még nem léteznek.

Az NMHH laboratóriumai az oktatás és a szakemberképzés előtt is nyitva állnak majd, egyetemi együttműködések keretében a jövő hírközlési szakemberei szerezhetnek itt gyakorlatot, távközlési cégek számára szintén biztosítanak mérési-vizsgálati lehetőséget.

A változás állandó, szinte naponta jelennek meg új technológiák és szolgáltatások, az NMHH ezért folyamatosan készül a jövő feladataira minden területen, a fogyasztóvédelemtől a piacszabályozáson át a hírközlésig - mondta Koltay András.

Az NMHH beruházásában létrejövő, 15 ezer négyzetméter alapterületű fővárosi épület az év végére készül el.

A hatóság 2023 elején kezdheti meg a munkát az új laborokban.

Tavaly decemberben írtunk arról, hogy Orbán Viktor javaslatára Áder János köztársasági elnök 9 évre nevezte ki a tisztán fideszes delegáltakból álló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) élére Koltay Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, akinek kutatási területe a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok. (:D)

Koltay András lett a Médiahatóság új elnöke, aki a szólásszabadságról írt tanulmányt

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára, Áder János köztársasági elnök 9 évre nevezte ki a tisztán fideszes delegáltakból álló Médiahatóság élére Koltay Andrást, akinek kutatási területe a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok. Koltay András valójában 2010 és 2019 között volt a Médiatanács tagja.

A Médiahatóság egyébként az idei évben 47,8 milliárd forint közpénzből gazdálkodhat.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pedig kicsivel több mint 130 milliárd forintot kapott erre az évre.